Koreanskt spelföretag pumpar in 344 miljoner i svenska Starbreeze

Starbreeze Smilegates
Koreanskt spelföretag pumpar in 344 miljoner i svenska Starbreeze

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Det svenska spelbolaget ska nu utveckla nya spel tillsammans med den koreanska jätten.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Investeringen kommer i form av 129 miljoner kronor i aktier och 215 miljoner i ett konvertibelt lån. Det nya samarbetet innebär, förutom pengar, att Starbreeze får rättigheterna att under 10 år utveckla, förlägga och distribuera ett nytt första-persons co-op spel baserat på Smilegates Crossfire-franchaise. Crossfire är världens idag bäst säljande online-first-person-shooter (FPS) spel med en halv miljard användare. 

Starbreeze får i och med samarbetet även distrubutionsrättigheterna på Smilegates plattform, samt kommer att lansera spelen Payday 2 och Overkills The Walking Dead. 

"Asiens underhållningsmarknad har varit en gåta för västerländska spelutvecklare och vice versa. Detta samarbete ger Starbreeze och Smilegate unika förutsättningar att överbrygga klyftan mellan de två marknaderna. Starbreeze får en fenomenal marknadsposition för dagens och morgondagens produkter", säger Bo Andersson Klint, Starbreezes vd, i en kommentar. 

I och med investeringen kliver en representant från Smilegate in i Starbreeze styrelse. 

Nyemissionen avses godkännas på en extra bolagsstämma den 22 februari.  Emissionskurserna i avtalet på 13,27 kronor för A-aktierna och 13,49 kronor för B-aktierna representerar en rabatt på 4.2 procent respektive 3.8 procent jämfört med snittkurserna under de senaste 60 handelsdagarna.

Läs fler artiklar
LÄS MER