Oron för corona skapar högt tryck hos nätläkarna

Min doktorKryHälsa

Foto: Istockphoto samt press. Bildmontage av Breakit.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Allt fler oroliga svenskar vänder sig till nätläkarna med frågor om corona.

Corona har fått allt fler svenskar att vända sig till de digitala nätläkarna. Hos Kry har andelen samtal som rör virusrelaterade symptom ökat med 70 procent sedan början av februari. 

“Vi ser en väldigt stor ökning i antalet samtal”, säger bolagets presschef Julia Levander. 

Misstänkta corona-fall hänvisar bolaget vidare till Smittskyddsinstitutet. 

Samtidigt har Kry fått lägga in en extra växel vad gäller personal. Många läkare och sjuksköterskor jobbar deltid för bolaget, de har nu uppmuntrats att jobba mer. 

Liknande hos andra nätläkare

Samtidigt har bolaget ställt in alla affärsresor, tagit bort karensdagen (innan regeringens beslut) samt tar i största möjliga mån inte emot möten utifrån. Personer som varit i de drabbade regionerna har fått sitta i karantän. 

Hos Doktor.se ser det liknande ut. 

“Vi har sett en ökad efterfrågan på våra tjänster med 20-30 procent de senaste två veckorna, sedan smittspridningen började ta fart ordentligt i Europa. Exakt hur stor del av den ökningen som rör corona går inte att säga i nuläget. Det kan vara så att andra patientkategorier också väljer oss nu för att de inte vill besöka en vårdcentral”, säger bolagets marknadschef Leo Heijbel. 

Vad gör ni när människor med misstänkta symptom ringer in?

“Om det rör sig om fall där det finns en allvarlig misstanke om corona tar vi kontakt med infektionskliniken i den regionen. Annars försöker vi avlasta den fysiska vården genom att informera och utreda”. 

Enligt Leo Heijbel tar också de digitala läkarbesöken längre tid än vanligt eftersom folk är mer oroliga och har fler frågor. 

Få kontakter om corona-viruset

Min Doktors vd Jonas Vig skriver i ett mejl till Breakit att de informerat tydligt om att alla som misstänker att de bär på coronaviruset ska kontakta 1177 direkt, istället för att gå via Min Doktor. 

“Därför har vi relativt få kontakter som handlar om coronaviruset. Däremot ser vi en viss ökning av ärenden även av människor med andra besvär som inte når fram på 1177”, säger han. 

Även Min Doktor märker av den generella oron. Frågor om coronaviruset ökar även hos patienter som söker för andra besvär. Många undrar hur man märker skillnad på corona och vanlig förkylning, eller om vanliga influensavaccinet skyddar (svaret är nej). 

“Däremot är det rimligt att utgå ifrån att om man genom vaccination förhindrar att man får säsongsinfluensa, så är man bättre rustad fysiskt för att klara den andra. Det gäller väl i hög grad riskgrupper men även generellt”, säger bolagets medicinska chef Henrik Kangro.

Läs mer