Sök

Regeringen slopar karensdag – och skyndar på korttidsarbete

Corona

Magdalena Andersson.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Regeringen presenterade under en presskonferens på onsdagen flera åtgärder för att motverka de negativa effekterna av coronaviruset.

En av de stora nyheterna för näringslivet var beskedet om en slopad karensdag. I ett första steg så handlar det om en och en halv månad som karensdagen försvinner.

Utöver den åtgärden så föreslås den aviserade lagändringen för korttidsarbete, där företag ska kunna låta anställda gå ner i tid och lön istället för att tvingas till uppsägningar, att träda i kraft redan den 1 maj i år. För mer om detta läs vår genomgång av om ditt företag kan ta hjälp av åtgärden här (PREMIUM). 

Tidigare föreslogs lagändringen träda i kraft den 1 augusti. 

Det föreslås också finnas möjlighet för företag att få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt upp till ett år, “med inriktningen att anståndet ska gälla arbetsgivaravgifter och preliminärskatter för högst två månader.”

På presskonferensen meddelas även att Almi ges nytt soliditetsmål för att möjliggöra utökade lånemöjligheter, där drabbade branscher och företag ska prioriteras.

Något besked om begränsningar för möten nämndes inte på presskonferensen.

Hela tilläggsbudgeten kommer att kosta staten ungefär tre miljarder kronor i ökade utgifter. Dessutom räknar man med att förlora tiotals miljarder kronor i intäkter i form av skatteuppskov.

Läs mer