Svensk miljardär investerar 13 miljoner i fintech-startup i Malmö

Kollektiva
Svensk miljardär investerar 13 miljoner i fintech-startup i Malmö

Dan Olofsson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den digitala pensionstjänsten Kollektiva får Sigma-grundaren Dan Olofsson som storägare.

Det är DI Digital som uppger att Dan Olofsson, en av Sveriges rikaste personer, fastnat för den lilla startupen Kollektiva. Han är en av investerarna i rundan på nästan 13 miljoner kronor som Kollektiva nu gör.

Uppgifterna bekräftades kort därefter i ett pressmeddelande.

"Vi är glada att kunna vara med och investera i delningsekonomin och bidra till att förändra finansbranschen. Kollektivas ambitioner som utmanare i fintech-branschen ligger helt rätt i tiden, säger Johan Glennmo, VD på Danir som utvecklar Kollektiva.

Kollektiva har en tjänst som låter användarna se hur andra placerat sina premiepensioner. Om man vill kan man även ta rygg på de allra duktigaste som är födda samma årtionde som en själv och hoppas att de fortsätter fatta bra beslut. 

Kollektiva har i dagsläget 7500 användare och räknar med att nå 50 000 användare under första halvåret 2016.

Bolaget värderas till hela 100 miljoner kronor i transaktionen, enligt sajten.

I höstas anmäldes Kollektivas verksamhet av Pensionsmyndigheten till Konsumentverket för falsk marknadsföring och för brott mot lagen om finansiell rådgivning. Men efter att Kollektiva gjort vissa förändringar av sin tjänst lades det ärendet ner av Konsumentverket.

Dan Olofsson har grundat teknikkonsult-bolaget Sigma. Sedan tidigare är han största ägaren i techbolaget Mikz som bland annat utvecklat en app tillsammans med fotbollsstjärnan Zlatan ibrahimovic. Mikz gick i somras samman med en norsk aktör och bolaget heter idag United Influencers Media Group. Så här långt har dock detta projekt varit en kostsam investering för Dan Olofsson - vilket vi tidigare rapporterat om.

Läs fler artiklar
LÄS MER