Sök

Regeringen vill stoppa vinbutiker på nätet

VivinoWinefinderAlkohol

Lena Hallengren, socialminister. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Man bör inte kunna agera på samma sätt som Systembolaget om Systembolaget har ett monopol".

Antalet vinförsäljare online som riktar sig mot svenskar har ökat kraftigt sedan 2007, då EU-domstolen slog fast att försäljningen online var laglig mellan EU-länder. En granskning från DN visar däremot att flera bolag verkar inom en gråzon för vad som faktiskt är lagligt och nu planerar regeringen att sätta stopp för försäljningen.

Antalet försäljare har sedan 2010 ökat från 41 till dagens 117 stycken enligt tidningen, med hänvisning till uppgifter från Skatteverket.  

På Breakit har vi bland annat uppmärksammat Vivino och Winefinder, som båda två har stämts av Systembolaget på grund av sin verksamhet i Sverige. Både för sin marknadsföring och försäljning.

Får inte vara ett sytembolag

Socialminister Lena Hallgren säger till tidningen att frågan nu bereds inom regeringskansliet.

“Man bör inte kunna agera på samma sätt som Systembolaget om Systembolaget har ett monopol", säger hon till tidningen och fortsätter:

“Det vill säga man kan inte importera, sälja och leverera, sköta hela kedjan från producent till hand på kunden och hävda att man inte konkurrerar med systembolaget. Det har jag svårt att se i alla fall.”

Det är framförallt transporten av alkoholen som gör att det uppstår frågetecken. Det är exempelvis okej att köparen själv beställer frakten, men om säljaren själv fraktar så är det olagligt.

Där det uppstår meningsskiljaktigheter idag är när försäljaren använder sig av en annan oberoende transportör som beställs år säljaren, skriver tidningen.

Läs mer