Beskedet: krävs tillstånd från polisen att ställa ut elsparkcyklar

LimeVoiTransport

Foto: Stina Stjernkvist / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bolagen bakom elsparkcyklarna måste söka tillstånd hos polisen när flera stycken ställs ut på samma plats.

Elsparkcyklar från olika aktörer, som exempelvis Lime, Voi och Tier, står ofta utplacerade i klungor på olika platser i städerna där bolagen är verksamma. Men den typen av placering kräver tillstånd hos polisen. Det har både Sveriges kommuner och regioner (SKR) och polisen slagit fast, rapporterar SvD.

Uppgifterna finns i en handbok kallad “På rätt plats”, som Sveriges kommuner och regioner har tagit fram tillsammans med polisen och som har publicerats den 12 februari i år. Den visar enligt tidningen exempelvis vad som gäller när bolagen själva placerar ut sparkcyklarna på offentliga platser.

”När en operatör ställer ut elsparkcyklar och liknande i grupp på offentlig plats krävs i allmänhet tillstånd”, står det i handboken.

Polisen har ändrat uppfattning

Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen hos Stockholmspolisen, säger att polisen har gjort en ny bedömning i frågan.

“Det har utvecklats till att elsparkcyklarna ställs ut i stora klungor. Det kräver att man söker tillstånd”, säger han till SvD. 

När Björn Knutsson får frågan om specifika grupper elsparkcyklar som tidningen har observerat vill han däremot inte uttala sig om det bryter mot lagen. Det inte är rättsligt prövat om tillstånd krävs vid två, sju eller åtta elsparkcyklar, berättar han. 

För tidigt för slutsatser

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldéns pressekreterare Christian Valtersson är det för tidigt att dra några slutsatser om vad det här innebär för bolagen som är verksamma i Stockholm. Han säger till tidningen att de har begärt en rättsutredning från polisen och att det ännu är för tidigt att dra slutsatser.

Det är dock polisen och inte staden som ansvarar för att ordningslagen följs och ett fåtal ansökningar om tillstånd har kommit in under början av mars, rapporterar SvD.

Läs mer