Kognity fortsätter växa – men förlusterna sticker iväg

Kognity Edtech
Kognity fortsätter växa – men förlusterna sticker iväg

Foto: Breakit / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Reporter

"Det är en bra tillväxt, men vi känner oss inte helt nöjda med det."

Det svenska edtech-bolaget Kognity fortsätter att visa upp tillväxt och omsatte närmare 46,5 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret som slutade i augusti 2019. Det motsvarar en ökning med 12 procent. Samtidigt har minusresultatet växt ytterligare, från 7 miljoner kronor till 31,7 miljoner, det rapporterar Di Digital

”Vi är ett tillväxtbolag som optimerar efter vår vision och tar in extern finansiering för att kunna fortsätta investera. Resultatet påverkades också av redovisningsprinciper men investeringar, kostnader och intäkter har kommit in enligt plan”, säger bolagets vd Hugo Wernhoff till sajten.

Vill digitalisera skolböckerna

Kognity utvecklar digitala läroböcker som låter elever och lärare ta del av utbildningsmaterial online. Materialet tas fram av Kognity själva och riktar sig mot det tvååriga högskoleförberedande IB-programmet med en global användarbas.

Under 2019 tog Kognity in 40 miljoner i riskkapital i en runda där den största delen av pengarna kom från Niklas Adalberths stiftelse Norrsken.

Enligt Hugo Wernhoff påverkas den redovisade omsättningen i bolaget av att skolorna har dragit igång utbildningen efter räkenskapsårets slut. Detta eftersom att prenumerationsintäkterna kommer in när licenserna börjar användas i skolorna.

”Den egentliga tillväxten är 45 procent, om man räknar på värdet av våra avtal. Det är en bra tillväxt, men vi känner oss inte helt nöjda med det. Det finns över 1 miljard skolelever globalt och om vi ska kunna nå en stor del av dem i framtiden så måste vi ha en starkare intäktstillväxt för att kunna investera”, säger Hugo Wernhoff till Di Digital.

Gynnas när coronaviruset stänger skolor

Han berättar också att coronaviruset har trissat upp intresset för bolagets digitala lösningar i områden där skolor har tvingats stänga ned.

Idag finns Kognity verksamma i över hundra länder enligt bolaget själva och tjänsten har använts av fler än 220 000 elever.

Kognity grundades 2012 av Hugo Wernhoff och Nicholas Johansson, och de digitala läroböckerna har funnits tillgängliga sedan 2014

Läs fler artiklar
LÄS MER