Efter motvinden – nu byter Gavagai sin vd och satsar på sälj

Gavagai
Efter motvinden – nu byter Gavagai sin vd och satsar på sälj

Per Laredius. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Gavagais tidigare säljchef Per Laredius tar över rollen som vd – och lägger allt krut på att ragga fler kunder.

Det Stockholmsbaserade techbolaget, som samlar in data om vad människor skriver på nätet och analyserar informationen med ett avancerat språkverktyg, har ett par tuffa år i bagaget.

Vid bolagets första kapitalrunda för två år sedan låg värderingen av bolaget på 200 miljoner kronor, men när bolaget tog in 10 miljoner kronor i riskkapital i höstas värderas bolaget "endast" till 62 miljoner kronor.

Värderingen i bolaget, som grundades av dataforskarna Magnus Sahlgren och Jussi Karlgren, har alltså fallit med cirka 140 miljoner på två år.

Under 2014 gjorde bolaget även en förlust på drygt 13 miljoner kronor och omsatte i underkant av åtta miljoner. När Breakit intervjuade dåvarande vd:n David Craelius i oktober om siffrorna sa han att målet var att nå break even vid årsskiftet 2015/2016.

Så har det däremot inte blivit.

“Det kommer vi inte att klara. Vi har ökat försäljningen kraftigt men det behövs mer. Tekniken och allting är på plats men vi behöver ännu fler kunder för att kunna skala upp verksamheten,” säger den nytillsatta vd:n Per Laredius.

Målet är nu att få fart på försäljningen, vilket är en av anledningarna till att den tidigare säljchefen Per Laredius nu tar över som vd.

“Vårt mål är att nå break even under 2016, förhoppningsvis redan under det första kvartalet", säger Per Laredius.

Bland bolagets kunder hittar man i dagsläget bland annat analysbolag som United Minds, men även myndigheter, PR-bolag och olika finansbolag. Inom den närmaste veckan kommer Gavagai att lansera en ny version av verktyget Explorer.

“I normala fall tar det evigheter att gå igenom tusentals öppna svar i en undersökning, alltså där personen ombeds skriva själv och inte bara fylla i en ruta. Det här verktyget förenklar hanteringen av öppna svar och vi har stora förhoppningar på det,” säger Per Laredius.

Den tidigare vd:n David Craelius kommer att stanna kvar som styrelseordförande för Gavagai.

“David har gjort ett fantastiskt jobb med produktifiering men nu går bolaget in i en ny fas med fokus på försäljning och marknadsföring. Då var det här ett naturligt steg,” säger Per Laredius.

Läs fler artiklar
LÄS MER