Konrad Bergström får in 53 miljoner till Xshore – Jenny Keisu blir ny vd

Xshore

Konrad Bergström och Xshores nya vd Jenny Keisu. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Xshore stärker kassan och värvar från Northvolt och Summa Equity.


Xshore är Zound industries-grundaren Konrad Bergströms hjärteprojekt, en satsning på elbåtar som han grundade 2016. Själv har han beskrivit det som en “Tesla på vatten”. 

I höstas tog bolaget in 16 miljoner kronor via en crowdfundingkampanj.

Nu står det klart att bolaget plockar in ytterligare 53 miljoner kronor i en runda som leds av Peter Dahlberg som grundat veterinärskedjan Anicura  

I samband med nyemissionen går Jenny Keisu in som ny vd i bolaget, hon har en bakgrund som partner och medgrundare på riskkapitalbolaget Summa Equity. Oscar Fors, som tidigare haft en ledande roll på Northvolt, kliver in som operativ chef.  

Grundaren blir ordförande

Konrad Bergström kommer fortsätta vara ordförande i bolaget. 

“Jag är väldigt glad att ha Peter med i bolaget som investerare och i styrelsen. Han är en av Sveriges bästa företagsledare och han har kunskap om hur man skalar upp till ett företag i världsklass”.

“Att även Jenny och Oscar nu går in i teamet, samt som investerare i bolaget, gör att jag känner mig övertygad om att vi har rätt kapacitet för att styra in Xshore i det här nya, gröna årtiondet”, säger Konrad Bergström i en kommentar.

Han har tidigare berättat att han startade elbåtsbolaget som en skenmanöver när han ville köpa loss Zound Industries.

“Men sen tog Xshore fart och så fick jag sparken och då tänkte jag att nu surfar vi på den här vågen istället", berättade han i vd-podden.

"Ju mer jag jobbade med det och ju mer det växte så insåg jag – fan det är ju här jag ska vara! Det här kommer bli större än Zound! Skit i de där jävla hörlurarna och börja sälj båtar istället!”."

2018 är det senaste bokslutet som finns för Xshore. Då gjorde bolaget en förlust på 5,8 miljoner och omsatt bara 63.000 kronor.

Läs mer