Sök

Svensk tjänst för att spekulera i bitcoin expanderar till 176 länder

Bitcoin

Foto: Glen Cooper on Flickr

Breakit

Breakit

Det svenska bolaget XBT Provider lanserar sin tjänst, som gör det möjligt att investera i bitcoin på börsen, i global skala.

Vi har tidigare skrivit om tjänsten Bitcoin Tracker One - ett finansiellt instrument som följer priset på kryptovalutan bitcoin. Värdepappret blev förra året det första i sitt slag som handlas på en reglerad börs.

Då handlade det om Nasdaq Stockholm - den börs som i folkmun kallas Stockholmsbörsen. 

Nu lanseras Bitcoin Tracker One i ytterligare 176 länder.

"Skillnaden på våra instrument och på att köpa bitcoin är att man med våra instrument kan få exponering mot bitcoin via sin mäklare. Du kan idag logga in på till exempel Avanza eller Nordnet och bara handla vårt instrument precis som du handlar en aktie", säger Christoffer De Geer, marknadschef på XBT Provider.

I och med oron på finansmarknaden den senaste tiden har bitcoin fått en ny roll, som potentiell "save haven" när aktier och räntepapper tappar i värde. Det kan jämföras med guld, som har en liknande funktion för spekulanter i värdepapper.

Bitcoin-priset har, i linje med safe haven-teorin, stigit med 45 procent de senaste tre månaderna samtidigt som aktiebörserna har fallit i värde.

Samtidigt är bitcoin knappast någon trygg placering. Priset har de senaste åren åkt upp och ner i rasande fart. För bara två år sedan var priset uppe kring 900 dollar - nu ligger det runt 400 dollar per bitcoin.

Läs mer