Migränhjälpen utvecklar digital migränvård – tar in 6,2 miljoner

Almi InvestAdd Health MediaHälsa

Mattias Bodin. Foto: Press och Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill hjälpa personer som lider av migrän.

Nästan 1,4 miljoner svenskar lider av migrän i dag och av dem har ungefär 200.000 den svåraste formen. 

Men de senaste åren har bjudit på goda nyheter för de som är drabbade. Nya behandlingar har gjort att frekvensen av de plötsliga huvudvärksattackerna har kunnat sänkas. De dåliga nyheterna är att det är brist på läkare som kan skriva ut behandlingarna.

Det är problemet som Mattias Bodin och neurologen Johan Nyberg vill råda bot på. De har utvecklat en vårdapp där patienten får svara på en mängd frågor. En algoritm gör sen att läkaren lättare kan ställa en diagnos. Det fiffiga med appen är att handläggningstiderna blir kortare och att fler kan få hjälp, det krävs nämligen väldigt sällan en fysisk undersökning för att ställa diagnos på migränpatienter.

Nu har det nystartade bolaget Migränhjälpen precis tagit in 6,2 miljoner kronor från investerare som Add Health Media, som Doktorn.com-grundaren Johan Bloom ligger bakom och Almi Invest, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Onödigt lidande

”Dagens bristfälliga migränvård medför ett onödigt lidande för en stor patientgrupp och en hög samhällskostnad" säger medgrundaren Johan Nyberg.

"Vi kommer aldrig bli tillräckligt många huvudvärksspecialister i Sverige för att kunna tillgodose vårdbehovet i migränpopulationen. 

Pengarna som bolaget tar in i nyemissionen ska gå till att finansiera arbete med hemsida och app, liksom att rekrytera läkare, sjuksköterskor och annan personal.

”De senaste åren har det skett en snabb digitaliseringen av vården i Sverige och den bara fortsätter. Därför känns det mycket spännande att kunna erbjuda den här specialiserade tjänsten för en stor grupp patienter som lider och ofta inte kan fungera normalt i jobbet eller privat när de har sin migrän”, säger Migränhjälpens vd Mattias Bodin.

Läs mer