Sök

Få kvinnor i techbolagens styrelserum

JämställdhetTechbolag

Johnny Warström, grundare Mentimeter, Susanna Campbell styrelseledamot i bland annat Kinnevik och Northvolt.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

20 av 50 granskade bolag har helt manliga styrelser, visar en kartläggning från Di Digital.

När Allbright förra året släppte en rapport om jämställdheten i svenska börsbolag, så visade den att det bara var 3 procent som helt saknade kvinnor i styrelsen. Nu har sajten Di Digital granskat 50, främst privatägda, techbolag och sett att hela 40 procent av bolagen har styrelser som enbart bestod av män. 

”Jag kan förstås konstatera att det är tråkigt att det ser ut så och att det inte händer mer. Men det är ju främst en fråga för ägarna”, säger Susanna Campbell, ledamot hos bland andra Kinnevik och Northvolt till sajten.

Bland bolagen som Di Digital har granskat återfinns bolag som Truecaller, Voi, Trustly, Babyshop, Kry och Werlabs.

Bolaget som sticker ut

Det enda bolag som hade fler kvinnor än män i styrelsen var Mentimeter, som grundats av Johnny Warström och Niklas Ingvar. Enligt Johnny Warström hade de en ojämställd styrelse när de drog igång bolaget på KTH, men sedan har de aktivt arbetat med att förändra situationen och han tycker att det är konstigt att bilden ser ut som den gör idag bland techbolagen.

”Det är oförståeligt för mig. Det enda jag kommer fram till är att folk inte bryr sig tillräckligt. Det är sorgligt att människor med makt, som sitter på ägarpositioner, inte tar det på allvar”, säger han.

Bland bolagen som bara har manliga styrelsemedlemmar återfinns bland annat Hedvig, Fatshark, Daniel Wellington, Min Doktor, Jollyroom och Tink. Bolagen som har helt jämnt fördelade styrelser är Acast, Apotea och Mathem.

Av totalt 272 styrelseledamöter i de granskade bolagen är 54 kvinnor.

Läs mer