Sök

Jane Walerud kom ur kraschen som en vinnare: "Vi är inte smartare nu än då"

riskkapitalfintech

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD /TT.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Jane Walerud sålde sitt bolag för över 1 miljard. Samtidigt spräcktes IT-bubblan.
"Jag minns mest att det var en enorm press och supermycket att göra", säger hon.

I slutändan fick hon inte ut så mycket pengar som hon hade trott – men tillräckligt för att bli en tidig katalysator för bolag som Klarna, Lensway och Tobii.

Åren innan IT-bubblan sprack hade Jane Walerud på 18 månader både grundat (tillsammans med ett gäng andra entreprenörer) och sålt it-bolaget Bluetail för 1,4 miljarder kronor.

“Det jag minns från den tiden är mest att det var en enorm press och supermycket att göra. Det var massor av jobb och vi hade jättesvårt att få in kapital”, säger hon. 

Bolaget byggde tjänster utvecklade på programmeringsspråket Erlang som hade tagits fram av Ericsson.

Till slut fick de in 28 miljoner i en runda som leddes av SEB Ventures till en värdering som enligt Jane Walerud var “acceptabel”.

Fick inte ut så mycket pengar som de hoppats

Men exiten sommaren 2000 blev inte den ekonomiska succé som det hade kunnat bli för grundarna. Pengarna betalades främst ut i aktier i kanadensiska bolaget Nortel (som i sin tur hade köpt upp Alteon som nu köpte Bluetail). 

Men bolaget krisade och värdet på aktien störtdök. 

“Vi lyckades sälja lite allt eftersom aktien gick ner, men när vd och finanschef några år senare också åtalades för bland annat bokföringsbrott stod aktien inte direkt högt. Alla lyckades sälja, men vi fick inte alls det vi trodde från början”, säger hon.

Är det något du har grämt dig över?

“Jag har haft ett spännande liv, med många startups och roligheter. Men också många nära döden-upplevelser med bolag, det är så det är att vara entreprenör”.

Trots att hon inte fick ut så mycket pengar som hon hade hoppats på var Jane Walerud ändå en av dem som kom ut som en vinnare från IT-kraschen.

Med kapitalet som hon fick loss började hon ängelinvestera – i flera bolag som visade sig bli extrema framgångar. Som Klarna, e-handlaren Lensway och hårdvarubolaget Tobii. 

"Klarna är Bluetails barn"

För Breakits läsare kanske Jane Walerud främst är känd som Klarnas första investerare. Hon var den första affärsängeln som trodde på idén och satsade 600.000 kronor för 10 procent i bolaget. Det efter att ha fått idén pitchad av Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski på ett julmingel på Handelshögskolan. Hon sålde majoriteten av sina aktier 2010 och fick då runt 80 miljoner kronor. 

“Klarna är Bluetails barn, och på grund av Klarna har i sin tur Norrsken hänt. Och Bluetails alla barnbarnsbarn är de bolag som Norrsken investerar i, till exempel Karma som i sin tur har blivit så framgångsrika nu att frågan är om inte de också kommer börja yngla av sig snart”, säger hon och fortsätter:

“Lensway i sin tur blev till Footway med Sara Wimmercranz, som i sin tur grundat Backing Minds”. 

Du har tidigare varnat för att vi är i en ny bubbla, hur ser du på det nu?

“2012 tyckte jag att vi var i en bubbla, jag hade absolut fel då. Värderingarna har fortsatt uppåt. Förmodligen för att man får så dåligt betalt för pengarna på sparkonton hos banken. Det är mer lockande att få någon slags avkastning och då tar man större risk och investerar. Det är exakt det centralbankerna har velat få till med de här låga räntorna”. 

Förstod du innan IT-bubblan sprack att det faktiskt var en bubbla?

“Ja, det kändes. Värderingarna på företagen var väldigt höga, jag kunde inte se hur man räknade hem det, det krävdes oerhörd tillväxt och lönsamhet under oerhört lång tid. Det verkade mindre rimligt”, säger hon och fortsätter:

“Det var lite som med bitcoin. Varför blev det så högt värderat? Blockchain är en sak, men bitcoin var värt ganska lite först och sedan blev det enormt värderat. Taxichaufförer pratade med mig om sina innehav. Nu har det stabiliserat sig och det kanske finns en marknad. Men det visar att vi inte är smartare nu än vad vi var för 20 år sedan”.

Idag driver Jane Walerud investeringsbolaget Walerud Ventures tillsammans med dottern Caroline och maken Bengt. 

Läs mer