Sök

Corona-oro leder till rekordförsäljning av handsprit hos Apotea

ApoteaApotek

Pär Svärdson.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

På nätapoteket Apotea märks oron för coronaviruset tydligt.
“Vi sålde över 100.000 flaskor handsprit förra veckan”, säger vd:n Pär Svärdson till Breakit.

När Breakit når Pär Svärdson på telefon har han just kommit hem från en skidsemester i Italienska Alperna.

Italien är ett av de länder som drabbats hårt av coronaviruset som just nu sprider sig över världen och Pär Svärdson tar det säkra före det osäkra. 

“Jag jobbar hemifrån just nu. Men det är bra för jag får mer gjort då”, säger han.

Och affärerna behöver han inte oroa sig för. Oron för viruset har fått svenskarna att bunkra apoteksvaror.

“Igår sålde vi 40 procent mer än vad vi brukar sälja och försäljningen av handsprit har ökat mellan 10 och 20 gånger”, säger Pär Svärdson som tror att det här bara är början.

"Vi har ju ingen riktig spridning av viruset i Sverige än men när det kommer tror jag att folk kommer att köpa ännu mer."

Varorna kan ta slut

Just nu bunkras även febertermometrar och huvudvärkstabletter, men längre fram – om folk blir sjuka – tror Pär Svärdson att det kommer att bli mer mediciner.

Men bunkringen kan också leda till att varor tar slut på lagret och det kan i förlängningen påverka försäljningen negativt, eftersom det inte är säkert att det går att beställa nytt.

Klart är däremot att nätapoteken, som redan växer i snabbt takt, sannolikt kommer att växa ännu mer. Förra året var apoteksvaror det segment som ökade mest online. 

Sammanlagt köpte vi apoteksvaror på online för 5 miljarder kronor, vilket är en ökning med 36 procent jämfört med 2018. Pär Svärdson meddelade nyligen att Apotea sålde för 2,7 miljarder kronor med "fortsatt gott resultat" under 2018.

MISSA INTE: 10 svenska techbolag som pressas av coronafrossan – okända listan

Läs mer