Sök

Christian Albinsson växte upp mitt i IT-bubblan – nu släpper han boken "Bubblan som aldrig sprack"

Techbubbla

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det har gått 20 år sedan IT-kraschen – nu släpper entreprenören Christian Albinsson en bok om bubblan.

Christian Albinsson är 19 år gammal och sitter och bläddrar i Hallandsposten hemma i sina föräldrars trädgård.

En artikel fångar särskilt den nybakade studentens uppmärksamhet. Den handlar om en stulen lyxbil, en Ferrari 360 Modena. Men minst lika intressant är den person som blivit av med bilen – den kaxige IT-entreprenören Johan Staël von Holstein. Där och då började Christian Albinsson att drömma om att själv starta IT-företag.

Det är där som Christian Albinsson tar avstamp i sin nya bok om IT-bubblan, "Bubblan som aldrig sprack". Tiden i slutet av 90-talet och början av 2000-talet som kännetecknades av mängder av nystartade och högt värderade internet- och mobilfokuserade bolag.

I boken, som släpps lagom till 20-årsjubileumet av kraschen, har han valt att fokusera på det som han anser att vi borde ta med oss från tiden: den enorma digitala revolutionen som förändrade världen och de positiva effekterna den hade på dagens entreprenörer.

“Jag menar, och många med mig, att de här personerna fick igång oss och fick oss att börja drömma. En av personerna som jag har pratat med i boken är Jacob de Geer, han säger samma sak om hur det påverkade honom och med Izettle. Jag är en miniatyr i sammanhanget, men tiden fick oss verkligen att börja drömma”, säger Christian Albinsson.

Till vardags driver Christian Albinsson fullservicebyrån Oh My Interactive, där han är medgrundare, med en omsättning på över 100 miljoner kronor under 2019. Sedan 2015 ingår bolaget också i Albert Bonniers koncern.

Även om Christian Albinsson har byggt sitt egna framgångsrika företag så har intresset för IT-bubblan bestått. 

“För mig är det här en av de största förändringarna i svensk historia. Det här var en revolution där vi var i framkant, där politikerna både i rött och blått tog djärva beslut och satsade på teknik som vi inte visste vad det skulle bli av.”

I boken har Christian Albinsson pratat med flera personer som var aktiva under perioden och som har kommit att bli ansikten vi förknippar med IT-bubblan. Personer som exempelvis Icon Medialabs-grundaren Johan Staël von Holstein och Jonas Birgersson, grundare av Framtidsfabriken och Bredbandsbolaget.

“Många blev lite tystare efter den här tiden eftersom att de hade varit så exponerade tidigare. När jag har gått igenom mikrofilmer med artiklar från tidningar från den tiden så var de så överexponerade, så de har blivit lite skyggare efter det. Men jag tycker; att lyssna på Birgersson i två timmar är roligare än att fylla år.“

Har du själv upptäckt något under den bokskrivandet som överraskade dig?

“Jag hade delvis koll på mediernas roll i skapandet av bubblan, men det var en bild som jag också fick bekräftat. Jag tycker att Jan Helin sa det bra med att media kan vara osentimentala, där man gärna kan lyfta upp något, sen slår man ner det och då går det snabbt åt andra hållet.”

Kraschen efter bubblan ledde till många företag fick försättas i konkurs, personer förlorade både jobb och sparade pengar. Men enligt Christian Albinsson glömmer många att det fanns mycket utveckling under den här tiden.

“Man började prata om moderna arbetsplatsfrågor, som exempelvis att ålder inte ska vara avgörande om du stiger i en hierarki. Istället började det att bli viktigare med vad du hade för faktisk kompetens.”

Nu hoppas han kunna bidra med ett tidsdokument över tiden som fascinerade honom så mycket som 19-åring hemma i föräldrarnas trädgård. En bok som ska visa hur dåtidens företag har påverkat de som driver framgångsrika techbolag idag.

“Men allra mest behållning tror jag faktiskt att man har om man själv en del av den här tiden och har upplevt lite hur det faktiskt var då“, säger Christian Albinsson.

Läs mer