Kräsen finsk crowdfundingsajt utmanar Fundedbyme i Sverige

Fundedbyeme Innovestor Crowdfunding
Kräsen finsk crowdfundingsajt utmanar Fundedbyme i Sverige

Från vänster: Stefan Sonnerstedt och Per Alkebäck som driver Innovestors satsning i Sverige. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En crowdfundingsajt som tackar nej till de flesta bolag, kan det vara något? Nu lanserar finska Innovestor i Sverige med den modellen.

Bolagets modell går ut på att Innovestors team väljer ut ett fåtal företag som de tror på, bland de som ansöker om att ragga pengar via sajten.

Först i nästa steg får allmänheten börja skicka in pengar till de insamlande företagen.

"Vi brukar säga att vi tar det bästa från två världar, eftersom vi kombinerar urvalet som traditionella riskkapitalister gör med spridningen och kraften som crowdfunding ger", säger Stefan Sonnerstedt, Innovestors Sverige-chef.

Han har en bakgrund inom fonder och strukturerade produkter på Nordea. Det har även Per Alkebäck, som han driver Innovestors Sverige-satsning tillsammans med.

Bolaget på svenska mark på torsdagen, och inleder med en investerarträff på startuphubben Epicenter i Stockholm.

"Vi tror att den här modellen är mer intressant för seriösa investerare, just eftersom vi ändå har gjort ett urval. Vi tar inte in mängder av bolag, utan hjälper ett fåtal i taget med att få in pengar", säger Stefan Sonnerstedt.

Innovestor tjänar pengar genom att ta ut en förmedlingsavgift av bolaget som tar in riskkapital via plattformen. Bolaget investerar därefter vanligtvis en del av avgiften i bolaget som tar in riskkapital.

Läs fler artiklar
LÄS MER