Sex startupsvenskar på Forbes heta lista över talanger i Europa

Breakit - Sex startupsvenskar på Forbes heta lista över talanger i Europa

Caroline Walerud. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Affärstidningen Forbes släpper för första gången en lista stjärnskott under 30 år – enbart i Europa. Här är startupsvenskarna som kvalar in.

Nyligen rapporterade vi om Forbes 30 under 30-lista bestående av talanger från hela världen. Nu har den amerikanska tidningen släppt en lista som bara består av europeiska namn. Totalt listas 300 kvinnor och män i 10 olika kategorier, som tech, e-handel och sociala entreprenörer.

Här är de svenskar som gjort sig en plats på listan:

# Caroline Walerud, 25, medgrundare och styrelseordförande för Volumental.

Företaget har utvecklat en mjukvara för 3D-scanning som bland annat gör det möjligt att skapa produkter efter var och ens kroppsform. Nyligen meddelade Caroline Walerud att hon slutar som vd och blir arbetande styrelseordförande på heltid.

# Tanmoy Bari, 27, vd och medgrundare för Greenely

Det Stockholmsbaserade energibolaget Greenely som grundades 2014 hjälper hushåll spara pengar på elräkningen. Har hittills tagit in runt 8 miljoner kronor i externt kapital.

# Felix "Pewdiepie" Kjellberg, Youtubeprofil

Världens bäst betalda Youtuber med över 40 miljoner prenumeranter på sin kanal. Nyligen rapporterade världens medier om att Pewdiepie ska frigöra sig från sitt nätverk Maker Studios och istället dra igång det egna nätverket Revelmode ihop med jätten Disney. 

# Mattias Swenson, 27, Dan Carlberg, 27 och Patrik Ring, 27, grundare av Bloglovin

Trion grundade bloggplattformen Bloglovin tillsammans med Daniel Swenson och Daniel Gren 2008. I somras tog bolaget in 25 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns bland annat riskkapitalbolaget Northzone som är största ägare i Bloglovin.

Läs fler artiklar
LÄS MER