Qliro tar sikte mot tyska sparare: “Vill åt euron”

Qliro fintech
Qliro tar sikte mot tyska sparare: “Vill åt euron”

Carolina Brandtman, vd Qliro.

Johanna Ekström

Reporter

Inleder samarbete med tyska fintech-raketen.

Qliro Ab är Qliro Groups finansdel, som både erbjuder en betallösning för e-handlare (i konkurrens med Klarna) och sparkonton och lån till privatkunder (i konkurrens med mängder av bolag).

Nu gör bolaget en satsning mot Tyskland. Eller snarare en satsning mot euron. 

Bolaget blir första svenska aktör att börja erbjuda sina tjänster på tyska  fintechbolaget Deposit Solutions plattform. 

“Genom det här samarbetet får vi en möjlighet att nå tyska sparare, men det är framförallt ett verktyg för att finansiera oss i euro", säger Qliros vd Carolina Brandtman.

Qliros mål är att fortsätta att växa både i Sverige och övriga Norden med betallösningar för e-handlare. Idag erbjuder bolaget betaltjänster i Finland, som har euro som valuta.

Genom att få in euro i form av tyska sparpengar finansieras alltså den verksamheten. 

Paypal-grundaren har investerat

Deposit Solutions är en open banking-plattform med över 100 anslutna banker och finansiella institut och investerare som Kinnevik och Paypal-grundaren Peter Thiel. Bolaget riktar sig mot tyska privatsparare som via plattformen kan välja var de vill placera sina sparpengar: Hos Qliro – eller någon av de 100 andra bankerna.

Under 2020 kommer Deposit Solutions även expandera till USA, Storbritannien och Spanien.

Genom att finnas på plattformen kan Qliro på så sätt nå tyska sparare utan att själva behöva bygga upp infrastruktur och administration. 

“För oss blir det här en kostnadseffektiv inlåningskälla. Deposit Solution ger oss tillgång till en slutkundbas i Tyskland som är svår att attrahera, men som svenskt bolag får vi nu ändå en möjlighet till det”, säger Carolina Brandtman.

Hur många tyska kunder förväntar ni er?

“Vi har inget mål på antal kunder, utan målet är att matcha de behov vi har av euro. Plattformen är skalbar och prissättningen kommer styra hur mycket vi får in”. 

Börsen väntar inom kort

Det kan tyckas lite rörigt att Qliros finansdel (Qliro AB) heter samma sak som moderbolaget Qliro Group, där även Nelly och Cdon ingår. 

Men snart kommer Qliro att bli ett renodlat finansvarumärke när Qliro Group knoppar av både Cdon och Qliro AB till börsen och byter namn till Nelly Group. 

Planen är att Qliros finansdel ska gå till börsen någon gång under det första halvåret 2020. 

Hur det går med börsplanerna vill Carolina Brandtman inte kommentera med hänvisning till att bolaget ingår i en noterad koncern. Hon vill inte heller kommentera om de fått några erbjudanden från potentiella köpare. 

Vilka är era största utmaningar just nu?

“Vi vill fortsätta växa, vi är klar tvåa bland större e-handlare i Sverige, efter Klarna och har under 2019 attraherat fler nya handlare än vi gjorde under 2017 och 2018 tillsammans. Vi har varit lyckosamma genom att vi erbjuder handlarna ett partnerskap där vi inte enbart fokuserar på det sista steget i deras affär – kassan. Jag tror att handlarna ser att vi skapar ett värde för dem". 

Läs fler artiklar
LÄS MER