Sök

Träffades på nyårsfesten – nu vill de förenkla byggprocesser med Combify

Combify

Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Combify vill göra det lättare att förstå byggprojekt – för både dig och branschen.
“En stor del av dagens projekt blir antingen försenade eller för dyra, ofta på grund av brister i kommunikationen", säger medgrundaren Alaa Alshawa.

Det var på en nyårsfest för fyra år sedan som Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa bestämde sig för att starta ett bolag tillsammans. Han har en bakgrund som arkitekt, hon inom HR och marknadsföring, och de började att prata om entreprenörskap och viljan att starta eget. De upptäckte snabbt att de delade intresset för byggindustrin – och övertygelsen om att det är en traditionell bransch med ett stort behov av digitalisering.

”Jag har alltid fascinerats av teknologin och arkitekturen kring byggnader och varit intresserad av att förstå planeringen och visionen för projekten", berättar Rim Alexandra Halfya.

Hon tyckte dock att många projekt har varit svåra att förstå, och en stor del av informationen fanns bara att hämta i tunga klassiska pfd:er och komplexa ritningar.

Digitaliserar byggprojekt

Och det är det som duon vill förenkla genom sin startup Combify, som är en plattform som digitaliserar information om byggprojekt. Den som äger byggprojektet, det kan vara kommuner eller stora byggjättar, ska kunna skapa profiler och dela information med dem som är involverade i arbetet, men också till allmänheten. Man kan till exempel skapa en interaktiv karta som rymmer information som tidsplan, projekt- och byggfakta och andra relevanta siffror. 

Combify har genomfört ett antal pilotprojekt, bland annat med Stockholms stad, och de första delarna av plattformen börjar lanseras under våren. 

“En stor del av dagens projekt blir antingen försenade eller för dyra, ofta på grund av brister i kommunikationen. Ju fler aktörer som involveras desto svårare blir det att kommunicera och ta del av den senaste informationen”, säger Alaa Alshawa.

Kom som flykting till Sverige för 5 år sen

Det var en kedja av händelser som kom att leda fram till att Combifys grundare slutade upp på det där nyårsfirandet. Alaa Alshawa kom till Sverige som flykting från Syrien under 2015, fick arbete som arkitekt i Dalarna och därefter uppehållstillstånd. 

I Rim Alexandra Halfyas fall var det en allvarlig olycka som ledde henne till Sverige för över tio år sedan. 

”Jag flyttade från Dubai till Sverige under 2008. Jag var med i en bilolycka och kom hit för att få läkarvård, sedan valde jag att stanna i Sverige. Jag pluggade och ville starta företag men visste inte inom vad”, berättar Rim Alexandra Halfya.

Rim Alexandra Halfya äger att hon haft goda erfarenheter av att starta bolag sitt bolag i Sverige. 

"Det  finns ett tydligt system för hur man startat ett bolag, men att driva en startup är däremot svårt. Du arbetar mot en vision som du verkligen tror på och gör vad som helst för att nå dit”, säger hon. 

Har svängt om sin affärsmodell

Combify utvecklade från starten 3D-lösningar, visualiseringar, för byggprojekt men har valt att svänga om sin affärsmodell då duon ser ett större behov och potential i den nuvarande tjänsten.

Affärsmodellen går ut på att kunderna prenumererar på tjänsten, som en Saas-lösning, och fyller plattformen med egen information. Duon förklarar att det är vanligt att man använder nya verktyg och programvaror för olika projekt.  Målsättningen är därför att verktyget ska bli en standard i branschen, och hjälpa allmänheten att förstå vad som händer omkring dem. 

“För mig som en immigrant, som nyligen kom till Sverige, har jag det här drivet att skapa något meningsfullt med mitt liv. Att bidra med något till den trygga hamn, till Sverige, som gav mig den här möjligheten att starta ett nytt liv. Det har varit min drivkraft sedan första dagen”, säger Alaa Alshawa. 

Combify omsatte 2,3 miljoner kronor med närmare en halv miljon i vinst under det brutna räkenskapsåret som avlutades i juni förra året. 

Läs mer