Sök

Kriskurs när Collector ska ta in 1 miljard

Collectorfintech

Lena Apler är grundare till banken Collector. Foto: Tor Johnsson

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Villkoren klara för Collectors emission.

I slutet av januari meddelade Collector att de ska göra en företrädesemission på nästan 1 miljard kronor för att stärka upp det egna kapitalet.

Samtidigt meddelade man att man som ett led i att renodla verksamheten ska sälja samtliga 23 innehaven i det som kallas för Collector ventures (är du Premium-prenumerant kan du läs mer om det här

Nu är emissionvillkornen klara och innebär att det erbjuds nästan 103 miljoner stamaktier med teckningskursen satt till 10 kronor per aktie. Det är betydligt lägre än stängningskursen på börsen igår som låg på 29,60 kronor.

Varje befintlig aktie i Collector ger rätt till en teckningsrätt som i sin tur ger rätt att teckna en ny stamaktie. Det finns endast stamaktier utgivna.

De största aktieägare i bolag, bland annat Fastighets AB Balder, StrategiQ Capital AB, Lena Apler och Erik Selin, har åtagit sig att teckna sina respektive pro rata-andelar i företräddesemissionen. Det mostvarar en total nyinvestering om minst 719 miljoner kronor. De representerar tillsammans ungefär 72 procent av aktiekapitalet och rösterna i Collector.

Har garanterat emissionen

Dessutom har en del av bolagets större aktieägare, bland annat StrategiQ Capital AB, Lena Apler och Erik Selin (båda genom sina bolag), åtagit sig att garantera resten av företrädesemissionen.

De aktieägare som väljer att inte delta i företrädesemissionen kommer att få sin ägarandel i bolaget utspädd med 50 procent. De kan dock ekonomiskt kompenseras för detta genom att sälja sina teckningsrätter.

Sista dagen för handel med Collectors aktie inklusive rätt att erhålla teckningsrätter är den 28 februari och första dagen exklusive rätt att erhålla teckningsrätter är den 2 mars. Avstämningsdagen är den 3 mars.

Teckningstiden pågår från den 5 till och med den 19 mars. Utfallet i emissionen presenteras omkring den 24 mars.

Collector tar in pengar i syfte att stärka kapitalbasen efter att i januari ha meddelat kreditförluster på 800 miljoner kronor.

Collector tappade 4,2 procent i den inledande handeln efter morgonens besked om villkoren i nyemissionen.

Collector kommer också att sälja sin fintechportfölj, i den finns både guldkorn, och ett problem att lösa – läs vår genomgång här (PREMIUM)

Läs mer