Därför rustar riskkapitalbolagen med mer krut och större styrkor

Breakit - Därför rustar riskkapitalbolagen med mer krut och större styrkor

Foto: мя. soop on Flickr

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Konkurrensen om att få investera i svenska techbolag hårdnar. Nu tar investerarna till nya grepp för att charma entreprenörerna.

De nordiska riskkapitalisterna kapprustar. Senaste i morse kunde Breakit rapportera om att Skype-grundaren Niklas Zennströms bolag Atomico är på väg att ta in 7-10 miljarder kronor till en ny fond - pengar som ska investeras i techbolag.

Det är sedan tidigare känt att riskkapitalbolaget EQT har en ny miljardfond på gång. Det innebär att kampen om de mest åtråvärda startup-bolagen hårdnar.

Det har riskkapitalisterna förutsett. Det är i det ljuset man ska se det faktum att såväl EQT som Atomico har gjort flera tunga nyrekryteringar de senaste veckorna.

EQT:s techfond har exempelvis såväl en "design partner" som en "tech partner" - titlar som mig veterligen är nya inom den svenska riskkapitalbranschen.

Det kommer nämligen inte räcka med att tillföra pengar. De båda nya jättarna vill bli en sorts expertbyråer som hjälper portföljbolagen med allt från att knacka kod till att utforma en varumärkesstrategi.

Motsvarande trend finns sedan tidigare i USA där bland andra den topprankade riskkapitalfirman Andreessen Horowitz jobbar på ett liknande sätt. EQT:s och Atomicos förstärkningar av respektive team ska ses som ett sätt att hänga med i den utvecklingen.

Eller som en affärsängel jag åt frukost med häromdagen formulerade det:

"Man kan inte bara kasta en dum påse pengar efter bolagen längre".

Foto: мя. soop on Flickr 

Läs fler artiklar
LÄS MER