Max-grundaren Curt Bergfors satsar på hållbar mat – lägger en halv miljard

Max mat
Max-grundaren Curt Bergfors satsar på hållbar mat – lägger en halv miljard

Hamburgerkedjan Max grundare Curt Bergfors.

Carin Roeraade

Impact-ansvarig

Curt Bergfors lanserar The Food Planet Prize – en global jakt på innovatörer inom mat-industrin.

Idag lider över 800 miljoner människor av hunger och undernäring, samtidigt som livsmedelssystemet bidrar till cirka en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser. 

”Det här är utmaningar som vi alla behöver ta oss an”, säger Curt Bergfors, grundaren av Max Burgers, burgarkedjan som nyligen blev klimatpositiva och prisades av FN.

”Vår matplanet är trasig. Vi är alla en del av problemet och vi måste alla försöka bli en del av lösningen. Jag vill bidra genom stiftelsen och The Food Planet Prize”, säger Curt Bergfors.

Stiftelsen han grundade i augusti förra året heter The Curt Bergfors Foundation och har finansierats med 500 miljoner kronor från Max-grundarens egen förmögenhet. I ett pressmeddelande flaggar han också för att satsa ytterligare 1 miljard på stiftelsen.

Varje år kommer två priser på 1 miljon dollar styck att delas ut i den globala tävlingen The Food Planet Prize. 

Det ena ska gå till en lösning för ett hållbart matsystem som redan finns och kan skalas upp globalt.

Det andra priset ska ges till ett nytänkande initiativ som kan bidra till att förändra vår livsmedelsförsörjning i grunden.

Nomineringarna kommer att utvärderas av en internationell jury under ordförandeskap av professor Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research, och Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Ska hitta lösningar som kan skalas upp snabbt

”Det är fullt möjligt att producera hälsosam mat för 10 miljarder människor (vilket vi beräknas vara år 2050 reds anm.), samtidigt som vi värnar om klimatet och en livskraftig biosfär, men inte som vi gör det idag. Målet är att priset ska hjälpa till att hitta hållbara lösningar som kan skalas upp snabbt”, säger Line Gordon.

Stiftelsen är nu på jakt efter årets nomineringar. Den första prisutdelningen kommer ske hösten 2020.

Läs fler artiklar
LÄS MER