Systembolaget rasar över danska appen Vivino – hotar med vite

Vivino

Heini Zachariasson, grundare av Vivino. Foto: Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Systembolaget vill stoppa den danska vinappen Vivino och hotar med ett vite på 3 miljoner kronor om marknadsföring och försäljning inte upphör.

Den danska vinappen Vivino lanserades redan 2010 och fungerar som ett slags socialt medie för vinentusiaster. Bolaget backas av tunga investerare. Bland annat svenska Creandum, som enligt Di Digital har skickat in cirka 50 miljoner kronor i bolaget sedan 2016. Bolaget värderas till cirka 2 miljarder kronor.

I höstas meddelade bolaget att de planerade att lansera tjänsten på den svenska marknaden.

“Idag lanserar vi Vivinos erbjudanden som innebär att du kan köpa de bästa vinerna direkt i appen eller på webben genom bara ett par knapptryckningar. Betala med kort i kassan och få vinerna levererade hem till dörren med Budbee”, skrev bolaget i ett mejl till sina svenska medlemmar i september. 

Appen utmanar Systembolagets monopol i Sverige och det har fått det statliga bolaget att rasa. Ärendet har hamnat i Patent- och Marknadsdomstolen och kan sluta med vite på sammanlagt 3 miljoner kronor, skriver Dagens juridik. 

”Vivinosförsäljning av alkoholhaltiga drycker står därmed i strid med alkohollagen och är olaglig”, skriver Systembolaget i stämningsansökan.

Systembolaget skriver att Vivino skapar ett intryck av att försäljningen, förmedlingen, transporten och leverenasen av dessa drycker är laglig, vilket innebär att marknadsföringen är i strid med marknadsföringslagen.

Genom att koppla samman alkoholhaltiga drycker med fredagsmys uppfyller man inte kravet på särskilt måttlighet och marknadsföringen strider mot god marknadsföringssed, enligt Systembolaget.

Läs mer