Niklas Zennström på väg att ta in flera miljarder till ny jättefond

Breakit - Niklas Zennström på väg att ta in flera miljarder till ny jättefond

Niklas Zennström, grundare Atomico. FOTO: TT/Yvonne Åsell/SvD

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Skype-grundarens riskkapitalbolag jagar nytt kapital att pumpa in i svenska startups.

På söndagseftermiddagen kom nyheten att riskkapitalbolaget Atomico gjort en lång rad tunga rekryteringar. Bland annat rapporterades att Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz och Supercell-grundarna Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen ska börja jobba för Niklas Zennströms investeringsfirma.

Totalt handlar det om ett tiotal erfarna personer som nu knyts till Atomico. I pressinformationen från Atomico finns inga specifika detaljer om varför riskkapitalbolaget just nu rekryterar så många nya medarbetare. Men enligt Breakits källor hänger det samman med att Atomico är i slutskedet av lanseringen av en ny storfond.

I slutet av 2013 fick Atomico in motsvarande 4 miljarder kronor till sin senaste fond. I riskkapitalindustrin brukar det dröja mellan fyra och fem år innan en ny fond startas men Niklas Zennström har uppenbarligen en mer aggressiv expansionsplan än så. Enligt två av varandra oberoende källor är Zennström redan nu, bara drygt två efter att den senaste fonden annonserades, på gång med en ny fond.

Uppdaterad: På tisdagsförmiddagen har vi på Breakit fått uppgifter från en källa med insyn i processen att Atomico gjort en första så kallad stängning av fonden. Då hade Atomico fått in närmare 3 miljarder kronor men arbetet fortsätter med att försöka få in ännu mer pengar från investerarkollektivet.

Exakt hur stor fonden blir när den stängs är oklart. Enligt en av Breakits källor var ambitionen från början att skapa en fond på närmare 10 miljarder kronor. En uppgiftslämnare säger till Breakit att fonden nu sannolikt istället hamnar på omkring 7 miljarder kronor. Oavsett så seglar Niklas Zennström nu upp i det absoluta toppskiktet bland europeiska techfonder.

Hans fond kommer att bli större än både EQT:s (uppskattningsvis 5 miljarder kronor) fond som leds av entreprenören Hjalmar Winbladh och Spotifys största externa ägare Northzone, vars senaste fond var på knappt 3 miljarder kronor (325 miljoner dollar).

Fonden blir Atomicos fjärde. Hittills har bolaget gjort ett knappt 30-tal investeringar i europeiska techbolag. I Sverige är Atomico delägare i Wrapp, Klarna och Truecaller. 

Breakit har sökt Niklas Zennström för en kommentar men han har inte återkommit. I samband med konferensen Digital Life Design, som inleddes i Munchen på söndagen sade Niklas Zennström följande när han intervjuades på scen:

”Vi reser en ny fond nu och den kommer bli större än vår senaste”.

I och med rekryteringen av Sophia Bendz får Atomico en egen representant på plats i Stockholm vilket ökar sannolikheten för att riskkapitalbolaget kommer att göra fler investeringar i svenska startups framöver.

"Atomico är också det bolag inom riskkapitalvärlden, av de jag har träffat, som känns mest progressivt och modernt. Det är inspirerande och viktigt för mig", säger Sophia Bendz till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER