Sök

Svenska Stella EOC i storaffär – får aktier för 400 miljoner

Stella EOCriskkapital

Fredrik Malmberg, medgrundare Stella EOC, Phil Adams, vd GCA och Kristoffer Källeskog, medgrundare Stella EOC.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

I vanliga fall syr de ihop andras affärer – den här gången stod de själva i centrum.

Svenska Stella EOC har de senaste åren växt snabbt som rådgivare i tech- och media-segmentet.

Stella EOC var exempelvis rådgivare till Telias ledning när de köpte Bonnier Broadcasting (TV4, Cmore med mera) och hjälpte till Ideal of Sweden-grundarna att sälja sitt företag till riskkapitalbolaget Altor.

Nu är gänget bakom Stella EOC själva huvudpersoner i en stor transaktion. I förra veckan blev det nämligen klart att investmentbanken GCA köper Stella EOC. Uppgörelse innebär att grundarna till Stella EOC får tio procent av aktierna i GCA som är noterat på Tokyo-börsen.

Aktieposten är i dagsläget värd cirka 400 miljoner kronor, men Stella EOC:s vd Kristoffer Källeskog talar hellre om det strategiska värdet av affären än om hur mycket han och hans partner tjänar:

“För oss var det första, andra och tredje viktigaste skälet till att vi gör affären att vi nu får full access till den globala marknaden via GCA:s nätverk”, säger han och fortsätter:

“Det kommer vara en stor fördel för våra uppdragsgivare i framtida transaktioner”.

Stella EOC hade ett starkt fjolår då omsättningen ökade med runt 30 procent till drygt 200 miljoner kronor med “god lönsamhet”. Förutom Kristoffer Källeskog är det ytterligare åtta partners och delägare i Stella EOC – Raymond Fröjd, Jonathan Norrman, Fredrik Malmberg, Greger Larsson, Martin Larsson, Henrik Sundberg, Sigurd Solheim.

Inom de segmenten ni jobbar i – var är det störst aktivitet?

“Inom mjukvaru-delen är SaaS-bolag väldigt attraktiva. Här har vi sett en kraftigt ökad aktivitet bland riskkapitalbolagen. E-handelsbolag med starka egna varumärken är fortsatt heta och inom media så är det ett stort intresse för innehållsbolag”.

Hur het är börsen när det gäller nya noteringar?

“Jag upplever faktiskt att trenden senaste året varit att flera bolag valt bort börsen för att de fått bättre värdering utanför börsen”, säger Kristoffer Källeskog.

LÄS OCKSÅ: Techmiljardärernas hemliga rådgivare – namnen, bolagen, historierna​

Läs mer