Footway lägger bud på Sportamore: "Det har gått snabbt"

Sportamore Footway e-handel
Footway lägger bud på Sportamore: "Det har gått snabbt"

Daniel Mühlback, vd Footway och Johan Ryding vd Sportamore. Foto: Press/TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Vill skapa en "ledande plattform för e-handel inom sport och mode".

Det svenska e-handelsbolaget Footway lämnade på måndagsmorgonen ett uppköpserbjudande om att köpa upp konkurrenten Sportamore.

Erbjudandet värderar varje aktie i Sportamore – som säljer sport- och fritidsartiklar på nätet – till 45,28 kronor. Det totala värdet av för budet motsvarar cirka 439 miljoner kronor.

"Genom samgåendet skapas en större kundbas, bredare sortiment och starkare operationella förmågor vilket ger förutsättningar för snabbare tillväxttakt, ett starkare och mer serviceorienterat konsumenterbjudande och högre lönsamhet", skriver Footway i ett pressmeddelande.

När Breakit når Daniel Mühlbach, vd på Footway, kommenterar han uppköpsbudet såhär: 

"Det har gått snabbt. Jag var nere i Eskilstuna och tittade på deras automatiserade lager och där och då började vi diskutera", säger han och fortsätter:

"Vi räknar med att spara 100 miljoner årligen på att slå ihop bolagen."

Genomför nyemission

Budet innebär en premie om 27,5 procent i förhållande till stängningskursen för Sportamore-aktien den 14 februari 2020. Betalning kommer ske i form av både kontanter (67 procent av aktierna) och i form av Footway-aktier (33 procent av aktierna). För att finansiera affären planerar Footway att genomföra en nyemission på 400 miljoner kronor. 350 miljoner kronor av den nyemissionen redan garanterad av befintliga aktieägare i Footway.

Acceptfristen för budet väntas löpa mellan 13 mars och 3 april.

Budet är dock villkorat att Footway blir ägare till minst 90 procent av aktierna i Sportamore samt att aktieägarna vid en extra bolagsstämma bemyndigar styrelsen att emittera nya aktier.

Sportamore-ägarna positiva

Enligt pressmeddelandet är Sportamore-storägarna J3 Brunkeberg Invest AB (samägt av Sportamores VD, vice VD och styrelseordförande), Tajete AB och Kalin Setterberg AB – som tillsammans äger cirka 33 procent av aktierna i bolaget – positiva till budet.

Huruvida övriga aktieägare kommer att acceptera budet återstår däremot att se. Vid första anblicken ser budet attraktivt ut, med en premie på 27,5 procent.

Men samtidigt har Sportamores aktiekurs rasat de senaste månaderna. I början av december låg kursen på 65,20 kronor, att jämföras med 36,50 idag.

Budet på 45,28 kronor är således cirka 30 procent lägre än aktiekursen i början av december.

Sportamore kommer bli ett dotterbolag till Footway om affären går igenom.

Grundades 2010

Footway har funnits sedan 2010 och är en renodlad skobutik på nätet. Bolaget grundades av Sara Wimmercranz, Daniel Mühlbach, Louise Liljedahl och Sten Dahlstrand. 

Idag är Rutger Arnhult, vd för fastighetsbolaget Klövern, största ägare i Footway. Han sitter på knappt 21 procent av kapitalet.

Även riskkapitalbolaget eEquity är storägare i bolaget, med drygt 18 procent av innehavet. 

När börsen öppnade steg Sportamores aktiekurs till 43,70 kronor (klockan 10.10).

LÄS OCKSÅ: Ta pengarna och spring, Sportamore – det här är sista chansen

Läs fler artiklar
LÄS MER