Mordpodden dömdes för plagiat – men få verkar bry sig om Svenska mordhistoriers övertramp

Svenska Mordhistorier Mordpodden
Mordpodden dömdes för plagiat – men få verkar bry sig om Svenska mordhistoriers övertramp

Emanuel Karlsten

Krönikör

Mordpodden har åtalats - och dömts för plagiat, i en ganska unik dom förra veckan. Men varför har det inte hänt något kring den uppmärksammade podden Svenska mordhistoriers övertramp?

Mediepodden har den här veckan kartlagt vad som hände sedan.

För den som hängt med i mediehändelserna den senaste tiden har det varit svårt att missa den fällande domen mot Mordpodden. Podden anmäldes 2017 för 80 punkter av plagiat och till slut kom en fällande dom: En av skaparna av podden döms till dagsböter för upphovsrättsintrång.

Målet blev särskilt uppmärksammat eftersom det kom upp precis när en annan, närbesläktad podd påkoms med plagiat: Mediehuset Bauers podd, Svenska mordhistorier. Hela 129 avsnitt togs bort av Bauer, efter att man upptäckt hur podden systematiskt brutit mot upphovsrätten. Ofta har det varit rena kopior av befintliga nyhetsartiklar från svenska medier som lästs upp i podden.

Men när Mediepodden kontaktar tre av de utsatta, TT, Aftonbladet och Expressen, framkommer att ingen har polisanmält Bauer och Svenska mordhistorier.

TT har däremot begärt och erkänts ersättning på en hemlig summa pengar. Aftonbladet vill inte kommentera, men medger att de inte visste att TT krävt eller fått ersättning.

Expressen berättar att de inte begärt eller fått ersättning för upphovsrättsintrånget.

Är det så att svenska medier inte bryr sig om övertrampet? Vi diskuterar det vidare i Mediepodden.

Där vi också diskuterar hur Google för första gången meddelar hur mycket Youtube omsätter på ett år: 15 miljarder dollar. Ungefär hälften av de intäkterna går direkt till plattformens skapare. Därför går det att jämföra med till exempel Netflix, som årligen omsätter 20 miljarder dollar. Vad säger detta om det nya streamingkriget?

Lyssna på veckans Mediepodden:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER