Karl-Johan Persson ökar sina investeringar i startupsektorn

H&M Phillian
Karl-Johan Persson ökar sina investeringar i startupsektorn

Karl-Johan Persson. Foto: Jonas Ekströmer.

Towe Boström

Reporter

Planerar att försvara sina andelar.

I slutet av januari kom beskedet om att Karl-Johan Persson slutar som vd för H&M. Helena Helmersson tar över posten och planen är att Karl-Johan Persson ska efterträda Stefan Persson som ordförande. 

Utöver att ratta H&M har Karl-Johan Persson ett finger med i spelet kring flera startupbolag, i rollen som investerare. Nu har Di Digital djupdykt bland Karl-Johan Perssons privata satsningar och konstaterat att hans direktinvesteringar ökade med 50 procent under förra året. 

Björn Magnusson ansvarar för de investeringar som sker via Karl-Johan Perssons helägda bolag Philian AB. Bland de 17 bolagen återfinns bland annat Pricerunner, Fyndiq, Kognity och robotrådgivaren Lysa. 

Björn Magnusson uppskattar portföljens värde till 700-800 miljoner kronor. 

”Under 2019 gjorde vi ett tiotal nya investeringar, och ett antal uppföljningsinvesteringar. Det investerade beloppet har ökat från 390 miljoner i slutet av 2018 till närmare 600 miljoner kronor i dag,” säger Björn Magnusson till Di Digital.

Björn Magnusson räknar med att investeringarna ska öka framöver. 

"Vi vill försvara våra andelar, vilket innebär att vi kommer behöva investera mer i de kommande finansieringsrundorna”. 

Karl-Johan Persson hittills bara gjort två exits, i Mathem samt Budbee. Han har satsat 350 Mkr i riskkapitalbolaget Storskogen och investerar även tillsammans med Stefan Krook genom 41an Invest, vilket ska röra sig om satsningar på runt 60-70 miljoner kronor sedan starten, enligt Di.

Läs mer

Nya dokument avslöjar – H&M ökar makten när förlusterna växer i Sellpy

Afound lägger ner butiker i Sverige

H&M-ägda Sellpy lanserar i Tyskland

Läs fler artiklar
LÄS MER