Lista: Skulderna och förlorarna – de drabbas när Fodi går i konkurs

Fodi Konkurs Konkurser
Lista: Skulderna och förlorarna – de drabbas när Fodi går i konkurs

Bland Fodis ägare finns bland annat Ryska postengrundaren Kristoffer Jeansson och doldismiljardären Karl Perlhagen.

Caroline Englund

Reporter

Fodi, som säljer mat på nätet, tog in närmare 80 miljoner kronor i riskkapital på knappt två år. Nu har bolaget gått i konkurs.

Breakit har grävt fram vilka som har satsat pengar i bolaget och på listan återfinns bland annat en miljardär, en matgrossist, några kasino-entreprenörer – och en av Breakits investerare.

Vi kan nu även avslöja hur stora skulder bolaget har.

Fodi grundades 2018 och affärsidén var att bli en hyperlokal matbutik på nätet. Bolaget samarbetade bland annat med lokala leverantörer och satsade på miljövänliga leveranser. 

Bakom Fodi står en rad entreprenörer, som Nyheter24-grundaren Patrik Sandberg samt Niklas Prager och John Harmander. 

Bolaget backades också av en rad investerare som nu drabbas av konkursen. Sammanlagt har 80 miljoner kronor pumpats in i Fodi.

Den senaste investeringsrundan, då bolaget försökte ta in 15 till 20 miljoner kronor, gick däremot inte i lås. Bolagets grundare valde då att ansöka om konkurs, något som fick en av investerarna att rasa.

Konkursförvaltaren: Letar köpare

Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson från advokatbyrån Cirio, som Breakit var i kontakt med under tisdagen, har bolaget idag cirka 14 miljoner kronor i skulder. Av dem är 6 miljoner kronor till konvertibelinnehavare (personer som har lånat ut pengar till bolaget) och 1,7 miljoner kronor till Almi. Utöver det tillkommer även en fordran från staten för de anställdas lönegaranti.

Bolaget har cirka 35 anställda. 

“Det vi kommer att göra är att fortsätta leverera till kund i tre till fyra veckor. Vi kommer också att ha viss utförsäljning av lagret. Parallellt med det letar vi efter en köpare som vill ta över. Bolaget har en trogen kundkrets i Bromma och det borde finnas intresserade aktörer”, säger Lars-Henrik Andersson till Breakit.

Tunga investerare förlorar pengar

Breakit har under dagen grävt i Bolagsverket handlingar för att reda ut vilka investerare som backat bolaget de senaste två åren.

En helt komplett och aktuell ägarlista baserat på dagens datum har vi inte fått tillgång till, vilket är anledningen till att vi den här gången inte skriver ut några exakta siffror på innehaven.

Men baserat på nyemissioner som genomfördes sommaren 2019 samt november 2019 är dessa några av bolagets större samt mer namnkunniga ägare:

# Rolf Karlsson. Han drev bolaget Gården Direkt, som Fodi köpte upp under förra året. I samband med affären fick han ett stort antal aktier i bolaget och blev storägare.

# Niklas Prager och Patrik Sandberg. Grundarna av Fodi var även storägare i bolaget.

# Jonas Cederholm och Fredrik Langeland. Duon bakom bolaget Game Loung, som 2018 köptes upp av speljätten Cherry, investerade i somras.

# Karl Perlhagen. Drev tillsammans med sin pappa läkemedelsimportören Cross Pharma som de senare sålde till börssuccén Meda. Han har senare grundat investeringsbolaget Volati som bland annat äger Akademibokhandeln. Är idag miljardär.

# John Harmander. Också grundare av bolaget, men en mindre ägare än Niklas Prager och Patrik Sandberg.

# Mathias Wilkne. En aktiv investerare på den svenska startupscenen, bland annat investerare i Breakit och Billogram. Investeringen har gjorts via hans företag Kamwil.

# Vokerot Ventures. Drivs av Ulf Wissén som var med och startade upp aktieplattformen Pepins. 

# Jeansson Pilotti. Ryska Posten-grundarna Daniel Pilotti och Kristoffer Jeansson som är aktiva investerade i onoterade techbolagbolag.

# Filip Grufman.  Investerare som också har satsat i bland annat blodanalysbolaget Werlabs, sparappen Dreams och hörlursbolaget Pugz (som gick i konkurs förra året)

# Onoterat. Noterat investeringsbolag (ni minns delägaren som rasade, va?)

Sofama. Drivs av Bo Rydlinger, som också är ordförande i Gården Direkt.

# Brofund Equity 

# One Crown

# Spirit of the Lions

# Varanen i Väst 

# Effectiv AB

# Peter Karlsson

Läs fler artiklar
LÄS MER