Sök

Tink och Lendify trotsar börsoron och drar till Kina

ToborrowTinkfintech

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Kina är på väg att öppna sig för svensk fintech-export. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund, som är på plats i Hongkong tillsammans med ett gäng svenska startups.

Den kinesiska ekonomin bromsar in och börsen i landet faller fritt. Då reser ett gäng svenska startups inom finans, bland andra Tink och Lendify, till Hongkong tillsammans med regeringen. Syftet är att få in en fot på den gigantiska asiatiska finansmarknaden.

De svenska företagen ska tillsammans med regeringen träffa företrädare för finansbranschen i Kina.

"Det är uppenbart att intresset är stort eftersom svensk teknik har ett väldigt starkt namn runtom i världen", säger Per Bolund via telefon från Hongkong.

Den kinesiska finansmarknaden är långt i från lika digital som den svenska. Över hälften av alla betalningar i Kina sker fortfarande kontant. I Sverige står kontanter idag för mindre än 20 procent.

"Kina går över till att bli mer av en tjänsteekonomi, från tidigare mest tillverkningsindustri. Det innebär att myndigheterna måste anpassa sig mer efter vad tjänsteföretag efterfrågar. Jag ser ett stort intresse just för elektroniska betalmedel, eftersom det dessutom minskar risken för brottslighet. Där kan utländska fintech-bolag spela en viktig roll i att erbjuda rätt betalteknik", säger Per Bolund.

Är det inte dålig tajming nu i och med oron på Kinas finansiella marknader?

“Jag är inte säker på att det stämmer. Det stämmer att det finns en osäkerhet men jag tror att det leder till att man letar nya investeringsmöjligheter. När börsen bara gick spikrakt upp, då kanske alla pengar hamnade på börsen. Nu måste man leta alternativ".

Läs mer