Sök

Experten: Pengar tvättas via Spotify – så går det till

SpotifyStreamingMusik

Foto: TT / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Genom nätverk av botar kan kriminella tvätta pengar via Spotifys spellistor. Det hävdar säkerhetsexperten David Jacoby på Kaspersky Lab.
Han menar att det är vanligt förekommande.

Fejkade streams på Spotify har varit en het fråga den senaste tiden. Det har bland annat handlat om hur enkelt det är för en artist att köpa spelningar till sina egna låtar, liksom att det kan vara ett sätt att nå topplistorna

Men allt handlar inte om att nå topplistorna. I en artikel i DN uppger nu David Jacoby, senior security researcher på cybersäkerhetsföretaget Kaspersky Lab, att handeln med konton, botar och lyssningar på Spotify och andra liknande tjänster ofta har kriminell koppling.

“Det är absolut vanligt förekommande. Inte främst för att lyssna på gratis musik med, utan kontona ­används till att tvätta pengar, eller att tjäna pengar på att få utbetalningar via Spotifys cash out-system”, säger han till DN Kultur i morgondagens tidning.

Det handlar exempelvis om att skapa lyssningar på spellistor med låtar som de kriminella äger rättigheterna till.

“Sedan används svarta pengar för att köpa sig in i botnets, ett kluster av hackade konton, och dessa konton spelar låtarna, och för varje spelning kommer pengar ut som vita. Man kanske tappar lite av sitt kapital, men man får tvättade pengar tillbaka”, säger David Jacoby.

Enligt DN finns det många rapporterade fall där personer har fått sina konton hackade. Vanligen genom att någon har kommit åt deras användaruppgifter genom databaser från andra hackade tjänster och sajter.

Tjänster som Spotify och Tiktok uppges ha blivit mer attraktiva som plattformar för bedrägerier när säkerheten på Instagram, Facebook och Twitter ökat.

Exakt hur vanligt detta fenomen i själva verket är på Spotify framgår däremot inte.

DN uppger att de har sökt Spotify för en kommentar.

LÄS MER: Det börjar bli pinsamt nu, Spotify

LÄS MER: Historiskt maktskifte på Spotify i Sverige: Rapparna tar över, cashar in – och ratar skivbolagen

Läs mer