Sök

SaaS-investeraren Oxx tar in 1,3 miljarder: "Letar efter ett grymt team"

OxxSaaS

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nu letar riskkapitalbolaget efter SaaS-bolag som satsar på hållbar tillväxt.

Riskkapitalbolaget Oxx vill hitta europas nästa succébolag inom det nu heta området som brukar kallas för SaaS. Området som enklast kan beskrivas som prenumerationsbaserade mjukvarutjänster. Hittills har bolaget investerat i aktörer som Funnel, Apica och Thinktank, för att nämna några.

Nu stänger Oxx en runda på 133 miljoner dollar, eller ungefär 1,3 miljarder svenska kronor, som ska användas till investeringar i allt från a-rundor och uppåt. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. 

"Som alla andra VC-aktörer letar vi efter ett grymt team som löser ett stort och prioriterat problem på ett innovativt och bättre sätt jämfört med konkurrenterna", säger Mikael Johnsson, en av personerna bakom bolaget, till Breakit.

Tanken är att riskkapitalbolaget, med kontor London och Stockholm, ska hitta de företag som vill växa hållbart snarare än snabbt. De skriver att de vill förändra inställningen att tillväxt ska ske till varje pris. 

“Arkitektur och applikationer i molnet utvecklas fortfarande snabbt och det skapar fantastiska entreprenöriella möjligheter. Men vissa företag har en ohållbar finansiering; det är unicorn eller misslyckande som gäller. Vi tror att nästa del i utvecklingen måste vara annorlunda. Inte alla SaaS-bolag passar in i den traditionella mallen för riskkapital och även om vi ger företag som växer bra stöd, så pressar vi dem inte att växa till varje pris”, säger Richard Anton, partner på Oxx.

Fokuset för investeringarna kommer att vara Europa och bland investerarna i fonden finns British Patient Capital och flera olika institutioner, liksom förmögna familjer och privatpersoner.

“Storbritannien och Europa utgör en grogrund för innovation, men en brist på långsiktigt kapital har hindrat för många företag från att skala upp och lyckas med sin kommersiella potential. Finansiering i tillväxtfasen är avgörande – och det är där Oxx fokuserar sina investeringar, vilket gör det väl anpassat till British Patient Capitals mandat”, säger Catherine Lewis La Torre, vd på British Patient Capital i pressmeddelandet.

Oxx grundades 2017 av Richard Anton och Mikael Johnsson, som båda har en bakgrund på Amadeus Capital.

Vill du veta mer om hur Oxx och Mikael Johnsson ser på investeringar i Saas? Läs vår längre intervju med honom här.

Intresserad av Saas? Missa inte vårt event Saas Summit, som i år går av stapeln på Cirkus i Stockholm.

Läs mer