Sök

Nu är 29k live – projektet Niklas Adalberth jobbat på i fyra år

29kHälsaHållbarhet

Erik Fernholm, Rachel "Yoga Girl" Brathen och Niklas Adalberth. Foto: TT/Press.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

29k är självhjälpsappen som även ska hjälpa planeten.
“Det här är Norrskens största filantropiska satsning hittills”, säger vd:n Erik Fernholm.

Nu är appen som Klarna- och Norrsken-grundaren Niklas Adalberth jobbat på i fyra år live. 

Och den fick en bra start. Efter bara 48 timmar hade den 20.000 nedladdningar i App store.

“Det här är Norrskens största filantropiska satsning hittills”, säger Erik Fernholm, som är vd och medgrundare av bolaget.

Vad är då 29k? Det kan beskrivas som en självhjälpsapp, som är gratis, där användaren får olika övningar för att minska på stress, hitta en större mening med livet och förbättra sina relationer. 

Förutom Niklas Adalberth och Erik Fernholm, som är föreläsare och expert på motivationsforskning är även Tomas Björkman, finansman som grundat stiftelsen Ekskäret, med som medgrundare.

"Det är många miljoner som har investerats i projektet. Nu är vi ett team på nästan 30 personer och då räknar vi inte med alla forskare och psykologer”, säger Erik Fernholm och fortsätter:

“Det är en enorm satsning från de här filantroperna just för att de är övertygade om att psykisk hälsa och inre utveckling kanske är en av vår tids viktigaste utmaningar. Att röra oss från en egocentrerad världsbild till en mer sammankopplad och ansvarstagande är helt avgörande". 

Namnet kommer av att vi lever i genomsnitt 29.000 dagar.

"Vi tror inte att vi kan lösa det här helt på egen hand, men vi tror att tech är moget att skapa ytor där människor kan få stöd och meningsfull hjälp. Forskningen är glasklar, psykologiska verktyg finns och fungerar verkligen, om du använder dem. Problemet har varit tillgänglighet och användarvänlighet. Något vi löser genom att kombinera tech och meningsfulla relationer mellan användare". 

Grundaren: "Förändrat livet"

I appen väljer användaren en kurs, till exempel “self compassion” eller "values". Efter den första lektionen får man boka in en tid varje vecka för ett gruppsamtal över video med andra som genomfört kursen. Plattformen och övningarna är framtagna tillsammans med ett 50-tal psykologer och forskare vid bland annat Karolinska Institutet och Harvard.

“De flesta som har gått igenom hela åttaveckorskursen säger att den har förändrat livet på dem, vilket är superhäftigt eftersom det handlar om bara två timmars träning i veckan. Det är resultat som forskningen redan visat gång på gång, och själva anledningen att vi tycker att verktygen borde vara tillgängliga för alla", säger Erik Fernholm. 

I lanseringen har 29k med sig Rachel “Yoga Girl” Brathen, som själv gått igenom kursens moment och delar sin upplevelse. Hon marknadsför den till sina 2,1 miljoner följare på Instagram och i sin podd med över en miljon lyssnare. Hon är en av flera kända ambassadörer som 29k kommer att jobba med. 

“Hon delar idén som vi har om att inre utveckling är avgörande för att bygga ett mer hållbart samhälle. Det är enda anledningen till att hon valt att vara med och supporta det här”, säger Erik Fernholm. 

Empati skapar bättre samhällen

Ambitionen med 29k är alltså större än att bara få folk att må bättre. Förhoppningen är att appen ska leda till att även planeten mår bättre genom att människorna som befolkar den får mer insikt. 

Tanken är att om människor blir mer empatiska och ansvarstagande så bidrar de i sin tur till ett bättre och mer hållbart samhälle. 

“Det är inte världen som behöver förändras, utan människors beteenden… Lösningen finns inte där ute, den finns på insidan”, skriver 29k på hemsidan.

Målet med satsningen är att förändra fem miljoner människors liv. Just nu pågår arbetet med att göra 29k till en egen ideell stiftelse. 

Planen är framöver att driva verksamheten genom fortsatta donationer, men också genom att få till samarbeten med bland annat kommuner, landsting och organisationer. 

“Psykisk ohälsa och brist på personlig utveckling kostar samhället enorma summor. Appen är gratis och målet är att få ner kostnaden för att förändra någons liv till mindre än 1 procent av dagens lösningar.", säger vd:n Erik Fernholm

"Vi har några stora partnerskap etablerade och fler på gång, som vi är jättestolta över, men det är lite för tidigt att berätta om dem än. Men jag kan säga så här, allt fler verkar dela vår observation av vikten av inre utveckling och vad det här kostar samhället”, säger Erik Fernholm.

Läs mer