Sök

Hälften av techbranschens kvinnor är missnöjda med sin lön: "Vår kompetens ifrågasätts"

Tjejer kodar

Tjejer kodar-grundaren Hanna Pettersson.Foto: Pressbild

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Varannan tech-kvinna upplever att hennes kompetens ifrågasätts. Det visar en undersökning som organisationen Tjejer kodar har gjort.

Tjejer kodar, som bland annat jobbar med att erbjuda kurser och event för kvinnor som vill lära sig mer om programmering, presenterar nu en undersökning som visar hur kvinnor i tech-branschen upplever sin arbetssituation. 

“Vi jobbar med kvinnor inom it och tycker att det är en fantastisk bransch men vi ser också att det finns brister i den. Branschen står inför en stor kompetensbrist och därför är det viktigt att de här rösterna får bli hörda”, säger Hanna Pettersson, grundare av Tjejer Kodar till Breakit.

I undersökningen har 700 kvinnor och ickebinära tech-intresserade tillfrågats resultatet visade bland annat att:

# Hälften är missnöjda med sin lön.

# Mer än hälften upplever att deras kompetens ifrågasätts. 

# 36 procent upplever att fel personer får möjlighet till befordringar och att dessa inte baseras på meriter.

# 38 procent upplever att de inte tjänar lite mycket som personer av motsatt kön och liknande position och roll.

# 32 procent upplever att det inte finns möjligheter att avancera på sin arbetsplats.

# 34 procent Upplever att de inte får ta lika mycket stor plats som personer av motsatt kön.

“Något som förvånade oss och som är skrämmande siffror är hur stor andel det var som uppgav att deras kompetens blir ifrågasatt. Det känns tråkigt att den kulturen lever kvar”, säger Hanna Pettersson

Andra saker som kom fram var att jobbtitlar inte var viktigt för de tillfrågade, inte heller arbetsplatsens position, grundare eller bolagets tillväxt var prio ett. Det som lockar dem till en arbetsgivare är istället utmanande och intressanta arbetsuppgifter och arbetsplatsens kultur. 

“Det här visar vad som kan vara bra att lyfta fram i jobbannonserna för bolag som vill rekrytera”, säger Hanna Pettersson som hoppas att undersökningen ska fungera som ett verktyg för bolag inom tech-branschen som vill skapa arbetsplatser där alla trivs.

Hennes tips till bolag som vill skapa en inkluderande arbetsplats är bland annat att räkna vilka som får komma till tals på möten, har höga positioner, löner och förmåner, vara transparent med det som kommer fram och att skapa tydliga mål och strukturer för jämställdhet. 

Såhär mycket tjänar de svarande i enkäten:

Om undersökningen

# Resultaten från undersökningen baseras på enkätsvar från 700 kvinnor och icke-binära i Tjejer kodars nätverk.

# Undersökningen genomfördes under december 2019 och janauri 2020.

# Majoriteten (71%) av de tillfrågade är kvinnor och icke-binära verksamma inom IT och techbranschen där hälften är inom åldersgruppen 25-35 år.

# Majoriteten är anställda (68 procent).

# 23 procent är studenter, 3 procent är arbetssökande och 3 procent är egenföretagare. 70 procent är verksamma inom IT och tech och 72 procent har högskole- eller universitetsutbildning. 

 

Läs mer