Pricerunner får ny storägare – grundaren tillbaka

Pricerunner Eequity e-handel
Pricerunner får ny storägare – grundaren tillbaka

Nicklas Storåkers och Magnus Wiberg. Foto: Diana Demin och Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ny storaffär i e-handelsvärlden.

1999 startade Magnus Wiberg prisjämförelsesajten Pricerunner tillsammans med  Kristofer Arwin och Martin Alexanderson. Fem år senare sålde de bolaget för en kvarts miljard kronor.

Nu kommer Magnus Wiberg på nytt in som storägare i Pricerunner.

“När sajten hade utländska ägare så utvecklade man inte sajten utan pumpade bara pengar ut ur bolaget. Det gick så långt att jag började använda värsta konkurrenten Prisjakt istället”, säger Magnus Wiberg.

Men för tre år sedan hände något – då kom entreprenören Nicklas Storåkers in som ägare uppbackade av H&M-chefen Karl-Johan Persson och investmentbolaget Nordstjernan.

“Under Nicklas ledning har man satsat extremt mycket på att utveckla produkten. Tidigare låg utvecklingen i Kina men idag har man runt 50 utvecklare på kontoret i Stockholm. Nu är produkten kanon och det är därför vi går in som ägare”, säger Magnus Wiberg.

Nicklas Storåkers ökar

Konkret innebär affären att riskkapitalbolaget Eequity (som Magnus Wiberg grundat tillsammans med Patrik Hedelin) köper merparten av Nordstjernans aktier. Nicklas Storåkers ökar också sitt ägande i Pricerunner genom att köpa en mindre del av Nordstjernans aktier. Pricerunners styrelseordförande och ytterligare några nyckelpersoner köper också aktier i transaktionen. 

Totalt är det 35 procent av aktierna i Pricerunner som byter ägare. Värderingen av bolaget vill parterna hålla hemlig men när affären gjordes för tre år sedan värderades hela Pricerunner till runt 1 miljard kronor.

Efter det har ledningen alltså investerat mycket i utveckling och vinsten blev 2018 cirka 50 miljoner kronor vilket var ungefär en halvering jämfört med när bolaget köptes. Omsättningen 2018 blev cirka 250 miljoner kronor. Siffrorna för 2019 har inte offentliggjorts ännu.

Använde bolaget som kassako

“Vi sålde företaget till amerikanska investerare som använde bolaget som kassako i mer än ett decennium tills Nicklas Storåkers förvärvade företaget 2016. Nicklas mål är att skapa världens mest älskade jämförelseshoppingtjänst. Teamet har redan förbättrat webbplatsens kvalitet avsevärt vilket redan har genererat en större användarbas. Nu är vi redo att etablera Pricerunner som den ledande aktören inom den här sektorn och att öka lönsamheten exponentiellt”, säger Magnus Wiberg.

Nicklas Storåker på Pricerunner kommenterar affären:

”Varje dag hjälper vi miljoner konsumenter att fatta klokare beslut och spara pengar genom att jämföra 1,8 miljoner produkter från 5.900 butiker. Vi har haft stort mervärde av att ha Nordstjernan som en av våra huvudägare. Likaså är vi exalterade över att Eequity, med utpräglad erfarenhet av både e-handel och Pricerunner, kommer att stödja Pricerunners framtida resa.”

Vill du läsa mer om affären? I en analys förklarar vi varför Google avgör om Magnus Wiberg gör ett nytt klipp – och hur mycket han betalade.

Läs fler artiklar
LÄS MER