Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Linas Matkasse vänder till vinst – "Vi är väldigt nöjda"

FOTO: LINAS MATKASSE

Omställningarna ger resultat.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Mat på nätet har visat sig vara en snabbväxande nisch under de senaste åren. Linas Matkasse var en av de första spelarna på marknaden när de började att skjutsa ut sina matkassar redan för tolv år sedan. Bolaget, som grundades av Niklas Aronsson och Lina Gebäck, kontrolleras idag av den norska majoritetsägaren och riskkapitalbolaget Herkules Capital.

I dag är Linas Matkasse verksamma i hela Norden. Under 2018 började tillväxten att hacka och omsättningen landade 1,24 miljarder norska kronor, en minskning på 2 procent. Samtidigt backade bolaget över 370 miljoner kronor. Siffror som förklaras med att det var ett stort omställningsår med kostsamma förändringar.

Nu har vinden vänt för matkassarna. I en intervju med Dagens industri avslöjar grundren Lina Gebäck att bolaget gjorde en vinst under förra året.

”2019 är vi lönsamma och vi har ett förbättrat justerat ebitda på 100 miljoner (före skatter och avskrivningar). Vi är väldigt nöjda och ser positivt på 2020”, säger Lina Gebäck i Di TV. 

Det framgår inte vad omsättningen uppgår till.

Har ställt om till effektivare leveranser

Lina Gebäck spår att konsumenterna kommer att fortsätta lägga allt större vikt vid hållbar konsumtion. Under året har Linas Matkasse bland annat ställt om produktionen och leveranssättet för att transportera maten effektivare så att färre bilar kan ta mer mat.

För fem år sedan gick riskkapitalbolaget Herkules in som storägare i bolaget, och Lina Gebäck besvarar frågan om hur det kändes att sälja sitt livsverk.

”Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Jag ser inget problem i vårt fall, men det är också viktigt att man väljer med omsorg när man gör en sådant runda”, säger hon. 

I slutet av förra året gick Walker Kinman, tidigare ekonomichef, in som vd för Linas Matkasse.

Läs mer