Sök

XXL minskar omsättning och redovisar större förlust – riskerar att bryta mot covenanter

XXLretail

XXL:s vd Pål Wibe. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Flaggar för problem att följa bankens lånevillkor – och gör en stor nedskrivning av lagret.

Norska sportkedjan XXL gör en jätteförlust redovisar en förlust på sista raden, tyngt av en större nedskrivning av lagret på 385 miljoner norskakronor.

"Resultatet för det fjärde kvartalet 2019 var en besvikelse och XXL fortsatte att tappa marknadsandelar i en tuff sportbutiksmarknad", skriver bolaget.

Det nya året har inte heller börjat bra. Januari visar på minus 22 procent i försäljning. Samtliga marknader har varit utmanande. XXL kommer nu att genomföra en större rea för att sälja ut.

Varma vintern ställer till det

En orsak till den svaga utvecklingen är den varma vintern. Kedjan uppger också att man kan få problem med att följa sina covenanter, alltså bankens villkor för lånen, i slutet av det första kvartalet. Bolaget uppger att man följer detta mycket noga. Företaget uppger att man undersöker flera möjligheter till långsiktig finansiering.

Omsättningen sjönk 9,7 procent till 2 319 miljoner norska kronor (2 569). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 2 411. Den jämförbara försäljningen backade med 12 procent. En ny butik har öppnats under perioden.

Sverige var den marknaden som presterade bäst i jämförbara butiker, -8,3 procent.

Bruttovinsten blev 844 miljoner norska kronor (930), med en bruttovinstmarginal på 36,4 procent (36,2).

Ebitda-resultat blev -246 miljoner norska kronor (204). Ebitda-resultatet, justerat, uppgick till 139 miljoner norska kronor (115), med en justerad ebitda-marginal på 6,0 procent (4,5).

Rörelseresultatet blev -412 miljoner norska kronor (64). Justerat rörelseresultat utföll på -27 miljoner norska kronor (64).

Resultatet efter skatt blev -358 miljoner norska kronor (44).

Resultat per aktie hamnade på -2,2 norska kronor (0,32).

Läs mer