Spotifys kvartalsrapport – betydligt högre förlust än väntat

Spotify Musik
Spotifys kvartalsrapport – betydligt högre förlust än väntat

Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Tobias Blixt

Reporter

Hur går det egentligen?

Spotify har släppt sin rapport för det fjärde kvartalet och där framgår att omsättningen steg med 24,1 procent upp till 1.855 miljoner euro, vilket kan jämföras med en omsättning på 1.495 miljoner euro samma kvartal året innan. 

Däremot levde rörelseresultatet inte upp till analytikernas förväntningar. Det landade på minus 77 miljoner euro, eller cirka 813 miljoner kronor.

Av rapporten framgår att de sociala kostnaderna blev mer än 20 miljoner euro högre än väntat i det fjärde kvartalet. Vilket hänger samman med Spotifys stigande aktiekurs och deras optionsprogram till de anställda.

Resultat per aktie landade på minus 1,14 euro (0,36), även det sämre än analytikerkonsensus som låg på minus 0,15.

Antalet betalande användare

Spotify har nu 124 miljoner betalande användare. Det är en ökning på 9 procent jämfört med de 113 miljoner premiumkunder som bolaget redovisade i den senaste rapporten.

Det totala antalet aktiva användare varje månad skrivs till 271 miljoner, vilket kan jämföras med 207 miljoner under samma period förra året. En årlig tillväxt på hela 31 procent.

För det första kvartalet räknar Spotify med att öka antalet premiumanvändare till mellan 126 och 131 miljoner. Antalet månatligt aktiva användare väntas i sin tur öka till mellan 279 och 289 miljoner.

Den viktiga bruttomarginalen

Tråkigt ord, men viktigt mått för ett snabbt växande bolag med stora investeringar. Bruttomarginalen visar hur mycket pengar som blir över när Spotify har betalat rättighetsinnehavare och tagit distributionskostnader. 

Vid den senaste rapporten låg bruttomarginalen på 25,5 procent, vilket är nästan identiskt med de senaste siffrorna som landar på 25,6 procent.

Spotifys poddsatsning växer

Enligt Spotify lyssnar nu 16 procent av deras användare på poddar i deras plattform. Antalet streamade timmar inom segmentet har ökat med nära 200 procent på årsbasis enligt rapporten.

"Vi har sett tidiga indikationer om att våra investeringar i podcasts har en positiv inverkan på konverteringen från gratis till betalande användare", går det att läsa i rapporten.

Helåret 2019

Den preliminära omsättningen för helåret 2019 skrivs till närmare 6,8 miljarder euro, med ett rörelseresultat på minus 73 miljoner euro. 

Prognos för Q1 2020

Musikbolaget spår för det kommande kvartalet en omsättning på mellan 1.71 och 1.91 miljarder euro, med en bruttomarginal på 23.5-25.5 procent. Rörelseresultatet beräknas landa på mellan minus 65-115 miljoner euro. 

"2020 kommer att vara ett år för investeringar", skriver Spotify i rapporten, med hänvisningar till satsningar på poddar och teknik.

Vad händer med fejkade streams?

De senaste månaderna har frågan om fejkade streams seglat upp som en allt hetare snackis. Ingen vet egentligen hur stort problemet är och Spotify har hittills valt att inte prata om problemet – utöver att de tar problemet på allvar och har mekanismer på plats för att motverka fusk. 

Läs också: Det börjar bli både märkligt och pinsamt nu Spotify

Många verkar ändå förvänta sig ett svar på hur utbrett det ändå är enligt Spotifys egna uppgifter. Artisten Mange Schmidt fick stort genomslag när han i januari gjorde ett eget experiment med köpta spelningar, för att visa hur enkelt och billigt det faktiskt var att fuska.

Spotify nämner inte problemet i rapporten, däremot har analytiker en chans att ställa frågor till bolaget senare under dagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER