Yellow Belly levererade till MrKoll – straffas av Datainspektionen

Datainspektionen Mrkoll integritet
Yellow Belly levererade till MrKoll – straffas av Datainspektionen

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tobias Blixt

Reporter

Förbjuds bedriva kreditupplysningsverksamhet.

Datainspektionen väljer att återkalla Yellow Bellys tillstånd att bedriva kreditupplysningsverksamhet. Detta då bolaget har lämnat ut uppgifter till personsöksajten Mrkoll, som drivs av bolaget Nusvar AB, trots att det strider mot kreditupplysningslagen. 

Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

"Handlingen är att betrakta som allvarlig eftersom vi sannolikt skulle ha avslagit en ansökan om medgivande om en sådan hade gjorts", säger Hans Kärnlöf, jurist på Datainspektionen i pressmeddelandet.

"Att Yellow-belly lämnar ut kreditupplysningsuppgifter utan vårt medgivande tyder på att företagets verksamhet inte bedrivs på ett sakkunnigt och omdömesgillt sätt. Därför återkallar vi tillståndet för företaget att få bedriva kreditupplysningsverksamhet."

Har straffats tidigare

Mrkoll har tidigare straffats av Datainspektionen på grund av att sajten arbetat med kreditupplysningsverksamhet på ett sätt som inte är lagligt. Myndigheten valde då att utfärda sanktionsavgifter på cirka 360.000 kronor mot bolaget Nusvar.

Nyligen gick Datainspektionen ut med en rapport där de larmade för att nästan en femtedel av alla klagomål till myndigheten rörde sajter där du kan söka fram uppgifter om andra privatpersoner. Mrkoll var då den sajt som fick allra flest klagomål.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten inom tre veckor.

Läs fler artiklar
LÄS MER