Sök

Halva marknaden gick upp i rök - nu ska nätet lyfta läxhjälpsjätten

My academyGullspång

Till vänster Filip Johansson, vd för My Academy. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Intresset för vår online-lösning har exploderat”, säger Filip Johansson, vd för My Academy som nu får in en ny tung storägare.

My Academy, som säljer privat läxhjälp, har en tung höst bakom sig. Först höjdes arbetsgivaravgifterna för unga vilket blev en kännbar smäll för bolaget som främst har högskolestudenter på lönelistan - och sedan slopades Rut-avdraget för läxhjälp.

”Över en natt blev det dubbelt så dyrt att anlita oss. En rimlig uppskattning är att halva marknaden försvann där”, säger Filip Johansson.

Han uppger att 2015 slutade omsättningen på mellan 50 och 60 miljoner kronor. Det ska jämföras med försäljningen 2014 som blev 71 miljoner kronor. Under fjolåret tvingades My Academy också redovisa en förlust.

”Vi hade väldigt bra fart på tillväxten under första halvåret men sedan fick vi lite börja om från en låg nivå”, säger Filip Johansson.

Men samtidigt innebar det slopade rut-avdraget att digitaliseringen av hela läxhjälps-branschen fick turbofart. Rut-avdraget gällde bara när lärarna kom hem till eleven och det innebar att den tjänsten var mycket mer attraktiv än att få läxhjälp över nätet. Efter lagändringen så är kostnaden den samma oavsett om man köper läxhjälp av My Academy online eller offline.

”Kortsiktigt var det här så klart inte bra för branschen och många små aktörer har redan slagits ut. Men på lite sikt är möjligheterna digitalt ännu större”, säger Filip Johansson.

Bolaget har redan ett samarbete med en dansk partner som byggt upp en digital plattform och efterfrågan från framför allt gymnasieelever är stor.

”Den målgruppen är van vid att snabbt få hjälp via nätet och där vill man inte vänta till en speciell dag för att en studiecoach ska komma hem. Intresset för vår online-lösning har exploderat bland de här eleverna”, säger Filip Johansson.

Fortfarande är försäljningen online relativt blygsam, runt en tiondel av eleverna kommer därifrån, men Filip Johansson räknar med en kraftig tillväxt de närmaste åren. 

”Vi drog ju igång den här satsningen först i höstas men på lite sikt är jag övertygad av att den övervägande delen av våra elever kommer att finnas online”, säger han.

En viktig del i den digitala satsningen som My Academy nu gör är att riskkapitalbolaget Gullspång kommer in som en av de större ägarna. Bakom Gullspång står bröderna Erik, Magnus och Gustaf Brandberg vars far Christer Brandberg ifjol sålde sina aktier i it-bolaget Axis. Den försäljningen innebar att familjen Brandberg fick loss runt 3,5 miljarder kronor och en del av dessa pengar ska investeras i techbolag.

I ett första läge köper Gullspång befintliga aktier från grundarna av My Academy som är Kristian Hansson, Anna Tormodsson och Marcus Håkanson. Men Gullspångs intåg i bolaget öppnar också för kapitaltillskott i framtiden.

”Det här är en långsiktig satsning från Gullspång och de vill vara med och hjälpa oss bygga ett globalt företag. När vi har behov så kommer de kunna tillföra kapital också”, säger Filip Johansson som inte vill uppge hur många aktier som Gullspång köper i detta läget.

Erik Brandberg kommer att gå in i styrelsen på My Academy.

"My Academy är väldigt intressant och har kommit långt på vägen. Nu finns också möjlighet i och med att läxrut har avskaffats att utveckla den digitala sidan med läxhjälp på distans", säger Erik Brandberg till DI Digital som var först med att rapportera om affären.

Sedan tidigare är också HM:s vd Karl-Johan Persson en av delägarna i My Academy.

Läs mer