Då kan den nya kreditlagen börja gälla – förslaget inlämnat

Klarnafintech

Per Bolund, finansmarknadsminister och Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Kan bli verklighet redan i sommar.

Regeringen har lämnat in sitt förslag om en lagändring för hur betalalternativ får presenteras i samband med e-handel, vilket framgår av ett pressmeddelande. En lagändring skulle påverka betaltjänster som exempelvis Klarna och Qliro, där de skulle tvingas anpassa i vilken ordning olika betalalternativ presenteras. 

“Om en konsument som köper varor eller tjänster online kan välja ett betalningssätt som innebär att en kredit inte lämnas, ska ett sådant betalningssätt visas först. Ett betalningssätt som innebär att en kredit lämnas får inte heller vara förvalt om det finns andra betalningssätt”, går det att läsa i regeringens förslag.

Lagförslaget lämnat till riksdagen

Bråket mellan framförallt Klarna och regeringen har varit en följetong under hösten. I morse stod det klart att regeringen, med finansmarknadsminister Per Bolund i spetsen, skulle lämna in en proposition med förslag om att begränsa marknadsföringen kring kreditbetalningar på nätet. 

Propositionen är nu överlämnad till riksdagen, där man vill föra in det nya kravet i lagen om betaltjänster. Lagändringarna föreslås träda i kraft redan 1 juli 2020.

Läs mer