Därför är Alexander Pärleros ständigt hungrig på framgång

Mobilio Framgångspodden
Därför är Alexander Pärleros ständigt hungrig på framgång

Alexander Pärleros. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Han är svensk mästare i att äta hamburgare, VM-medaljör i MMA och blev miljonär redan som 22-åring. Efter att sålt sin startup Mobilio vill den extrema tävlingsmänniskan Alexander Pärleros nu satsa på investeringar i framtidens bank.

När Alexander Pärleros var 14 år tågade han in på McDonalds och sa att han ville jobba där. Han berättade att han jobbade lika effektivt som två personer – och fick tjänsten trots sin låga ålder. Vid den tidpunkten bodde han med sin mamma och två syskon i Vega i Haninge. Pappan försvann ut ur bilden redan när Alexander Pärleros var två år.

“Jag växte upp i en fattig familj, det var ganska tuffa förhållanden. Därför ville jag börja jobba, för att ha råd att göra samma saker som andra. Medan kompisars föräldrar lätt kunde betala för simläger så fick jag gå runt och sälja allt från Panda-grejer till Bingolotter för att ha råd att följa med. Men min mamma har verkligen kämpat så det har jag stor respekt för. Och jag kände en enorm stolthet när jag tjänat ihop pengarna,” säger han.

Vi träffas på Stureplan där Alexander Pärleros har sitt kontor. Det är också här på Östermalm som han bor sedan flera år tillbaka. Att det är en klassresa som han gjort behöver väl knappast påpekas.

Tjänade runt 200.000 kronor

Redan som 22-åring kunde Alexander Pärleros plocka ut närmare 200.000 kronor i månadslön som säljare på SBS Radio.

“Det är klart att i början var det jättehäftigt att kunna köpa lägenhet här och visst har jag ägt både en Porsche, rest mycket och köpt dyra klockor. Men jag skulle inte säga att jag förändrades så mycket som person förutom att jag fick mer självförtroende och erfarenhet. Det har alltid varit viktigt att behålla ödmjukheten, och hjälpa alla jag kan. Jag mår bra av att till exempel dela ut mat till uteliggare och att hjälpa unga entreprenörer.”

Nyligen sålde Alexander Pärleros sina andelar i Mobilio som han startade 2012 med finansiering från Schibsted. Men det är kanske främst för Framgångspodden som han blivit ett välkänt namn. Sedan i april förra året har det blivit 41 intervjuavsnitt med kända entreprenörer, idrottsprofiler och artister. Podden har blivit en framgång i sig själv och har 500.000 lyssnare i månaden.

Samtalen är ofta personliga – de kritiska frågorna är däremot få.

“Jag är ingen granskande journalist utan jag vill bara spela in en positiv podd. Podden är till för att hylla Sveriges och världens hjältar och att lyssnarna ska bli positiva och inspirerade. Jag tror att många känner att den tillför mycket mer än andra poddar, det är många häftiga stories, bra gäster och vi lägger mycket tid på att klippa ihop avsnitten.”

Svensk mästare i hamburgerätande

Målet har alltid varit att bli bäst, oavsett om det gäller att äta, sporta eller jobba. Den som googlar Alexander Pärleros kan läsa om honom i en artikel i Expressen från 2009. Då blev han svensk mästare i att äta hamburgare. På blott en timme åt han åtta 200-grammare.

“Jag har tävlat med kompisar och åt en gång 38 pannkakor, en annan gång 110 köttbullar och jag har druckit 4,5 liter mjölk och ätit 50 skivor knäckebröd på tid. Den där viljan att bli bäst tror jag kommer av att jag alltid fått kämpa.”

När det blev dags att göra lumpen valde Alexander Pärleros mellan att bli röjdykare eller kustjägare. Han valde den första utbildningen eftersom väldigt få klarar den och få som söker blir antagna. Det året beskriver han som ett av de allra viktigaste för sin utveckling.

“Där fick man verkligen känna på vad tufft är och vad jag än gör idag är det inte ens i närheten av vad vi gjorde där. Vi rodde bland bland annat till Norge i en stor träbåt på 16 timmar och 38 minuter, vi släpptes 7 kilometer i havet och fick simma 7 kilometer in och vi fick sitta på bottnen ända tills någon sa åt oss att komma upp till ytan.”

Var för ung för TV4-jobbet

När den militära utbildningen närmade sig slutet satt Alexander Pärleros i kabyssen och undrade vad han skulle hitta på härnäst. Då såg han att TV4 sökte säljare så han sökte jobbet men fick avslag på grund av sin låga ålder.

“De såg ändå att jag hade en vilja och glöd så jag höll kontakten med rekryteraren. Efter ett tag ringde de och berättade att SBS Radio sökte säljare och att jag skulle slänga på mig en kostym, gå på intervjun klockan 9 nästa morgon och göra mitt bästa.

Då var klockan 17 och Alexander Pärleros ägde inte ens en kostym. Han fick ta delar av sitt muckbidrag och åka raka vägen till Åhléns där han köpte en kostym för 5.000 kronor.

“Jag fick jobbet och nästa dag lämnade jag tillbaka kostymen och hade några dagar på mig att hitta en ny till rabatterat pris. Jag var fast besluten om att gå på flest möten, komma först, gå sist och jobba hårdast. Jag hade dubbla handsfree och ringde från den stationära telefonen och mobilen samtidigt.”

Det tog en och en halv månad innan det lossnade. Men när det väl gjorde det så var det ordentligt. Alexander Pärleros krossade snabbt budgeten som var satt till 3,5 miljoner kronor och bara två år senare kunde han som 23-åring plocka ut över 2 miljoner kronor i lön. 2011 blev han utsedd till årets säljare i Bonniers årliga tävling.

“Jag tror att en del av framgången berodde på att jag inte bara gick in för att sälja utan ägnade stor tid åt att bygga relationer. Jag hörde ofta av mig till kunder bara för att fråga hur de mådde och gick in mer för att verkligen hjälpa dem.”

Skyhöga telefonräkningar slutade i Mobilio

I april 2010 när Alexander Pärleros fortfarande jobbade som mediasäljare, startade han sitt första bolag under namnet Mobilpengar. Han hade hört om ett bolag i England dit kunderna kunde skicka in sina gamla telefoner och få betalt för den.

“Jag tänkte att det var en genialisk idé för hur många orkar sälja telefonen via Blocket? Så jag ringde några riskkapitalister, frågade om de ville vara med och så körde vi igång. Sen sålde jag av mina andelar till dem och startade Mobilio.”

Idén till jämförelsesajten för mobilabonnemang uppstod på grund av Alexander Pärleros svindyra telefonräkningar som ofta landade på uppåt 10.000 kronor i månaden.

“På den tiden kostade det 69 öre i minuten och 300 fria minuter. Jag pratade i telefon hela tiden och hade skrivit ut A4-papper med alla mina kunder på dubbla sidor och storlek 6 i typsnitt. Så i alla lägen jag kunde satt jag och ringde – när jag sprang, gick eller körde bil. I snitt hade jag 14 möten i veckan under de här åren.”

Vill bygga framtidens bank

När Schibsted fick höra talas om hans planer om Mobilio så hörde de av sig och ville vara med. I ursprungsläget delade parterna 50/50 på ägandet men så hade det kanske inte blivit om Alexander Pärleros inte stått på sig. Förhandlingarna tog ett halvår.

“Vid första mötet satt jag med deras två investment managers och vi kom fram till att vi gillade varandra. De skrev upp 91 på tavlan och förklarade att det är så här många procent de ville ha. Då sa jag att ‘då är det dags för mig att kontra’, gick upp och drog bort ettan med fingret och sa ‘här startar vi vår förhandling.”

Nyligen skrev vi om att Alexander Pärleros nu har sålt sina andelar i bolaget till den norska mediejätten. Parterna har valt att inte avslöja köpeskillingen.

Fokus framöver är att hitta intressanta startups att investera i, gärna inom fintech.

“Jag ser verkligen framtiden inom bank och finans, allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Så till en början kommer jag att lägga min tid på tech men i framtiden tror jag att jag kommer gå ännu mer åt filantrop-hållet. Jag brinner mycket för djurens rättigheter.”

"Kommer aldrig bli utbränd"

Det är inte svårt att tro på Alexander Pärleros när han säger att han aldrig haft ett privat nummer och ett jobbnummer. Gränsen mellan jobb och fritid är nämligen flytande och det är lätt att undra om han inte har blivit utbränd någon gång.

“Om jag skulle sova tre timmar och bara käka pommes så skulle jag kunna bli utbränd på två veckor. Men jag käkar, sover och tränar på regelbundna tider och då blir jag inte utbränd. Hjärnan vet inte om man sitter och kollar på Vänner eller på ett excel-ark. Det enda hjärnan känner av är hur du mår. Så nej, jag har aldrig blivit utbränd och kommer aldrig att bli.”

Och det är inte på smått vis han tränar. Han har tidigare  tävlingssimmat i tio år men numer är det kampsport som gäller. Han är svensk mästare i shootfighting och VM-trea i amatör-MMA.

“Att två personer går in i en bur och sen är det en som går ut, det är den sjukaste och extremaste känslan. Jag gillar alltid att utmana mig själv i alla lägen. Om jag ser en mörk och en ljus väg när jag är ute och springer så tar jag alltid den mörka. Det är ett mindset som jag försöker ta med mig överallt.”

Namn: Alexander Pärleros.
Ålder: 30.
Uppvuxen: Haninge.
Bor: Östermalm.
Familj: Sambo med Ida Warg som är en av Sveriges största influencers inom träning. 
Utbildning: IHM business school.
Karriär i korthet: Röjdykare, mediesäljare på SBS radio, grundare av Mobilio och Framgångspodden, föreläsare och rådgivare på Almi Företagspartner.
Jobbar bäst: Efter att jag tränat ett tidigt morgonpass.
Den perfekta dagen: Då tränar jag på morgonen mellan 6.30 och 7.30 sedan går jag till jobbet och har ungefär tre möten. Ofta tränar jag något på kvällen, läser en bok och svarar på mejl.
Favoritapp: Blinkist som har korta versioner av massor av böcker och ljudböcker.

Läs fler artiklar
LÄS MER