Botello vill hyra mark av villaägare – för att lösa bostadsbristen

Botello
Botello vill hyra mark av villaägare – för att lösa bostadsbristen

Keyvan Houshmand, grundare av Botello och Douglas Lundholm, vd. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Bygger småhus som ska hyras ut.

Startupen Botello vill få svenska villaägare att hyra ut delar av sin tomt till bolaget i utbyte mot att de bygger och hyr ut ett så kallat attefallshus på 30 kvadratmeter på marken.

Tanken är sedan att Botello ska hitta hyresgäster till bostaden och att villaägaren får en årsavgift för att de står för ytan, enligt bolaget själva mellan 40.000 och 90.000 kronor om året.

En som fastnat för konceptet är Serendipity-grundaren Saeid Esmaelizadeh, som valt att investera 10 miljoner kronor i bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

“Jag imponerades över enkelheten och smartheten i konceptet. Bostadsbristen är ett stort problem i stora delar av landet och jag tror att det här kan var en del av lösningen. Jag vill alltid investera i projekt som kan göra världen lite bättre och jag tror att Botello kan göra”, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Lagändring träder i kraft 1 mars

Det är en lagändring som träder i kraft den 1 mars som öppnar för större Attefallshus. Tidigare gick gränsen vid 25 kvadratmeter, men nu utökas alltså gränsen för hur stort ett komplementbostadshus får vara utan att bygglov krävs.

Det ska också finnas en överenskommen tid för när villaägaren även tar över ägandet av huset som Botello har byggt på marken.

“Vi vill bidra till att skapa ett mer hållbart Sverige. Både när det kommer till att öka antalet bostäder och att använda mer av den outnyttjade marken som finns, men också genom att rusta villaägare med en extra inkomst. Vår vision är att det ska vara så enkelt som möjligt att både tjäna pengar och bidra till en bättre bostadsmarknad”, säger Keyvan Houshmand, grundare av Botello i pressmeddelandet.

Läs mer

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Heartcore lanserar fond på 1,7 miljarder – med fokus på konsumenter

Karin Lindahl om framtiden för Indiska – och varför hon pumpat in en halv miljard

Läs fler artiklar
LÄS MER