Sök

Veckans intressantaste nyhet – som jag aldrig skrev (förrän nu)

GoyadaLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Till slut levererar Breakits Stefan Lundell även denna vecka.


Det skulle så klart vara en grov överdrift att kalla det veckans viktigaste nyhet. 

Inte en vecka då WHO utlöst globalt nödläge och H&M fått en ny vd. 

Men om vi inte kallar det veckans viktigaste nyhet utan istället veckans intressantaste nyhet så kan jag stå för det fullt ut.

Ändå skrev jag inte veckans (i alla fall för mig) viktigaste nyhet – trots att den serverades på ett silverfat framför mig.

Så där är det rätt ofta kan jag konstatera efter nästan 25 år i mediebranschen. 

Och det är inte bara jag som gör det misstaget. Scenariot är snarlikt varje gång. En kollega rusar in på redaktionen efter en intervju och berättar uppspelt om någon spännande anekdot eller ett sidospår som dykt upp under samtalet. Men när texten senare publiceras finns det konstigt nog inte ett spår kvar av sidospåret eller anekdoten.

Förklaringen är alltid att det inte riktigt passade in i sammanhanget, i den tänkta vinkeln på artikeln.

Precis så var det för mig i måndags. Jag jagade mer information om presentkortsföretaget Goyada som var på väg i konkurs och fick tag på en jurist med god insyn i fallet. Som alla jurister var han noga med sina formuleringar men efter en hel hög av reservationer gick det att slå fast att bolaget faktiskt bara var 4 dagar från konkurs. Jag var nöjd. Vinkeln var hemma. Det var dags att avsluta samtalet. Men då, mest sådär i förbifarten, sa juristen något som fångade min uppmärksamhet:

“Om de valt att ansöka om rekonstruktion redan i somras så tror jag att de kunnat rädda bolaget”.

Det var ingen liten sak. Bara något dygn tidigare hade Stockholms tingsrätt avslagit Goyadas ansökan om att inleda en rekonstruktion. Nu riskerade tiotusentals svenskar att stå med värdelösa presentkort och fordringsägarna förlora tillsammans 250 miljoner kronor.

Bara för att inte Goyadas ledning agerat i tid. Varför hade de inte gjort det?

I det här aktuella fallet kan ju bara de ansvariga själva ge svaret men lyfter vi blicken en aning öppnar sig en närmast filosofisk dimension. För som i alla affärer kokar det i slutändan ner till det mänskliga psyket.

Juristen, som jobbat med en lång rad rekonstruktioner, menar att det handlar om stolthet, att vilja göra rätt för sig. Det är därför som 6.000 företag går i konkurs varje år i Sverige men bara 200 rekonstruktioner görs.

In i det längsta försöker entreprenören rädda situationen. Först när alla andra livlinor är borta kommer alternativet företagsrekonstruktion upp. Då är det ofta för sent. Leverantörerna har tröttnat, kunderna har flytt, konkursen snart ett faktum.

Jag tror juristen har helt rätt i att psykologin bakom den här onda spiralen bottnar i stolthet hos entreprenören. Men jag tror heller inte man ska underskatta den mänskliga fåfängan. Felaktigt uppfattas idag en rekonstruktion som ungefär samma sak som en konkurs. Bolaget klarar inte av att betala sina skulder, man ger upp, misslyckas.

I media och bland allmänheten blir känslan i princip densamma – trots att rekonstruktionen innebär att bolaget faktiskt har en god chans att leva vidare.

Den här felaktiga bilden tror jag gör att många entreprenörer i det längsta drar sig för att köra rekonstruktions-spåret. Det är synd. Rätt utnyttjat kan företagsrekonstruktionen bli en vinst för alla inblandade parter och framför allt för vårt samhälle i stort.

Ungefär det här (fast inte riktigt lika långrandigt) berättade jag exalterat för delar av min redaktion efter att jag avslutat intervjun med juristen. 

Det känns skönt att ni nu (visserligen med några dagars fördröjning men ändå) också fått ta del av veckans intressantaste nyhet.

Trevlig helg!

PS1. Jag är smått överväldigad över gensvaret på förra veckans nödrop då jag desperat sökte lunchsällskap. Nästan 200 av er som läste hörsammade uppmaningen – kul! Men jag har bara 30 dagar att spela på så jag måste gallra rätt skoningslöst. Upplägget är alltså följande: Under 30 vardagar käkar jag lunch med entreprenörer, investerare och andra spännande människor. På Instagram kan du följa allt (nästan) i realtid. På måndag drar jag igång – häng på!

PS2. Hur det gick för Goyada? Strax efter elva på fredagsförmiddagen försattes de i konkurs.

Läs mer