Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tuva Palm vill skapa jämställdhet i näringslivet genom aktivistfond

Tuva Palm.

Techprofilen Tuva Palm har startat en aktivistfond som ställer krav på jämställdhet i bolagen.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Fonden har fått namnet She Invest Sweden och lanseras genom ett samarbete mellan fondbolaget Alfakraft och Tuva Palm, som tidigare har varit teknikchef på Nordnet och som har lanserat bankappen Lunar Way i Sverige, skriver Di Digital.

Fonden kommer bara att investera i bolag som uppfyller två av tre följande krav:

## Har en en kvinnlig vd eller styrelseordförande

## Har minst 40 procent kvinnor i styrelsen

## Har minst 40 procent kvinnor i ledningen

”Det finns forskning som visar att jämställda bolag levererar bättre. Jämställdhet är en god sak i sig förstås, men det är också ett tecken på en kreativ miljö som i sin tur är en grogrund för tillväxt”, säger Tuva Palm till Di Digital. 

Siktar på att nå en halv miljard

Arbetet med fonden började i maj förra året som ett hobbyprojekt men nu har det blivit en fond för allmänheten. Hur mycket pengar som finns i fonden idag framgår inte men målet är att nå 500 miljoner kronor och att hamna i PPM-valet.

Frågan är hur långt det räcker. För att kunna påverka bolagen krävs rejält med kapital och som en jämförelse har finansmannen Christer Gardell över 130 miljarder kronor i sin aktivistfond Cevian. 

Enligt Morningstar var den nya fondens fem största innehav i slutet av oktober Internationella Engelska Skolan, Kungsleden, Hemfosa, Wihlborgs och Sweco.

Läs mer