Thunderful Group blir en ny svensk speljätte – "Det är fantastiskt spännande"

Thunderful Group Bergsala spel
Thunderful Group blir en ny svensk speljätte – "Det är fantastiskt spännande"

Brjann Sigurgeirsson blir den nya företagsgruppens vd.

Tobias Blixt

Reporter

Det klassiska spelbolaget Bergsala blir den nya företagsgruppens största ägare.

Det Göteborgsbaserade spelbolaget Thunderful skapades för nästan exakt två år sedan som ett samarbete mellan spelutvecklarna Image & Form och Zoink. 

Nu står det klart att bolaget växer – rejält.

Tillsammans med en rad andra spelutvecklare och distributörer lanseras nu Thunderful Group, som blir en helt ny koncern bestående av affärsområden inom utveckling, försäljning, förläggning och distribution av spel och konsoler.

Den nya företagsgruppen kommer att inkludera tidigare nämnda spelutvecklare, liksom amerikanska Rising Star Games, den klassiska distributören Bergsala AB, samt Amo Toys Nordic och Nordic Game Supply. 

"Det är fantastiskt spännande", säger Brjann Sigurgeirsson, som blir vd för den nya koncernen, när Breakit når honom på torsdagseftermiddagen.

Den preliminära omsättningen i den nya företagsgruppen ligger på 1,9 miljarder kronor för 2019.

Bland ägarna i nya Thunderful Group finns Brjann Sigurgeirsson, som grundat Image & Form, och Zoink-grundaren Klaus Lyngeled, tillsammans med den största ägaren Bergsala Holding AB, samt ägare från de övriga bolagen som ingår i koncernen.

“Innan har vi haft olika delägande i de olika bolagen. Det har varit lite av ett pussel men nu har vi hittat en bra fördelning”, säger Brjann Sigurgeirsson och fortsätter:

“Tidigare var vi 20 personer i ett bolag, 30 i ett och 40 i ett annat. Nu är vi helt plötsligt 160 personer som ingår i samma företagsgrupp. Det blir en och samma vision."

Tog Nintendo till Europa

Bergsala har länge varit ett tungt namn i spelvärlden. Framförallt har de gjort sig kända som Nintendos europeiska distributör. Något som kommer att fortsätta genom Thunderful Group. 

“Alla vet vilka Nintendo är, men det är inte alla som vet vilka Bergsala är. Men Thunderful Group kommer alltså bland annat innehålla bolaget som tog tv-spelandet till Europa”, säger Brjann Sigurgeirsson.

Med den nya koncernen vill bolagen möjliggöra en ökad samverkan och bättre operativa och finansiella synergier.  

"Vårt gemensamma mål är att tillhandahålla kreativa underhållningsprodukter av högsta kvalitet för alla åldrar. För mig har det alltid handlat om teknik, lek och spel, och den nya koncernen representerar hela värdekedjan”, äger Bergsalas grundare Owe Bergsten i ett pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER