Helena Helmersson – vem är H&M:s nya vd?

H&M Karriär ehandel
Helena Helmersson – vem är H&M:s nya vd?

Helena Helmersson, vd på H&M. Foto: TT

Johanna Ekström

Reporter

Hållbarhetsprofil tar över H&M.

"Diskutera mindre... få mer gjort".

Så sa Helena Helmersson – som idag blev vd för H&M – nyligen på toppmötet i Davos enligt Nasdaq. Och det hon syftade på var klimatutmaningen.

Som bolagets tidigare hållbarhetschef är hon väl insatt i att klädindustrin måste ställa om. 

Helena Helmersson är en riktig trotjänare på H&M. Hon började på bolaget direkt efter examen från Handelshögskolan vid Umeå universitet 1997 och har sedan dess jobbat sig uppåt i organisationen tills hon nu alltså tar över som vd.

Jobbat med produktionen i Asien

Genom åren har hon varit personalansvarig på produktionen i Bangladesh och chef över produktionen i Hongkong. 

De senaste åren har hon suttit i ledningsgruppen bland annat som global produktchef och hållbarhetschef. 

Det var i rollen som klädjättens hållbarhetschef 2014 som hon utsågs till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans affärer med motiveringen: Helena Helmersson driver den viktigaste framtidsfrågan i börsens största bolag. H&M:s hållbarhetschef är inte bara näringslivets mäktigaste kvinna 2014. Hon sitter också på en makt som sträcker sig långt utanför företagandets inskränkta gränser.

"Klart att jag är stolt över utmärkelsen men jag vet också vilket teamwork som ligger bakom vårt arbete. Jag representerar ett stort bolag med mycket makt och ansvar att förbättra situationen inom textilindustrin", sa hon i en intervju med SvD efter utmärkelsen. 

Måste minska beroendet av naturresurser

Hon berättade vidare vilka utmaningar hon såg inom klädindustrin.

"Jag upplever att hela branschen måste minska beroendet av naturresurser. Det är en stor utmaning för hela industrin. Min vision är att sluta kretsloppet på textilfibrer helt". 

Det var under åren i Bangladesh som hon kom fram till att hon villa jobba med bolagets hållbarhetsarbete. 

I ett pressmeddelande säger hon:

"Jag är mycket motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att driva vår plan framåt tillsammans med mina medarbetare med fokus på kunden för att fortsätta stärka vår finansiella utveckling på kort och lång sikt".

"Det finns stor potential att expandera med befintliga och nya varumärken, med nya typer av partnerskap samt leda utvecklingen mot en hållbar modeindustri".  

Helena Helmersson är född 1973 i Skellefteå. 

MISSA INTE: Källor inifrån H&M:s huvudkontor: Hon var den givna kronprinsessan

Läs fler artiklar
LÄS MER