Karl-Johan Persson slutar som vd på H&M – Helena Helmersson tar över

H&M retail
Karl-Johan Persson slutar som vd på H&M – Helena Helmersson tar över

Helena Helmersson blir ny vd på H&M efter Karl-Johan Persson som föreslås bli ny styrelseordförande. Foto: Press

Caroline Englund

Reporter

Stefan Persson lämnar som styrelseordförande i H&M vid årsstämman och föreslår att Karl-Johan Persson, som nu är bolagets vd, efterträder honom. Helena Helmersson har utsetts till ny vd.

Efter mer än 20 år som styrelseordförande har Stefan Persson beslutat sig för att inte ställa upp till omval vid vårens årsstämma den 7 maj 2020. Stefan Persson önskar att Karl-Johan Persson tar över som styrelseordförande. Styrelsen har därför beslutat att Helena Helmersson efterträder Karl-Johan Persson som vd för H&M, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Stefan Persson gjorde H&M till en global spelare. 

"Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har idag", säger Stefan Persson i ett pressmeddelande.

Bra tidpunkt för en förändring

Han säger också att det är det en bra tidpunkt att göra denna förändring då bolaget levererar ökade resultat och har en stark position med många väl etablerade varumärken, miljontals kunder runt om i världen och god finansiell styrka.

"Vi har gått från att vara ett bolag med ett varumärke till en grupp med idag nio varumärken. Vi har under de senaste åren gjort stora och nödvändiga investeringar i vår koncerngemensamma infrastruktur – bland annat inom logistik, tech, data och AI – investeringar som nu börjar ge avkastning i form av ökad kundnöjdhet, försäljning och resultat,” säger han.

Blev utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna

Helena Helmersson som tillträder som H&M:s nya vd idag har haft posten som operativ chef i drygt ett år, men har jobbat på H&M i nära två decennier. Läs mer om hennes bakgrund här. 

Hon började sin bana på bolaget 1997 som ekonom på inköpsavdelningen och har under åren haft roller som som global produktchef, hållbarhetschef och HR-chef på kontoret i Bangladesh. Helena Helmersson är född 1973 och kommer från Skellefteå och utsågs 2014 till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. 

”Jag är mycket motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att driva vår plan framåt tillsammans med mina medarbetare med fokus på kunden för att fortsätta stärka vår finansiella utveckling på kort och lång sikt. Det finns stor potential att expandera med befintliga och nya varumärken, med nya typer av partnerskap samt leda utvecklingen mot en hållbar modeindustri, ”säger Helena Helmersson i ett pressmeddelande. 

Byter också finanschef

H&M byter också finanschef. Karl-Johan Persson har bett Jyrki Tervonen, finanschef för H&M-gruppen sedan 2008, att bli vd på Ramsbury Invest, som är formellt moderbolag till H & M Hennes & Mauritz AB. Jyrki Tervonen kommer att tillträda sin nya roll på Ramsbury den 1 juli, 2020. 

Adam Karlsson, född 1976 och som idag arbetar som head of controlling för H&M-varumärket, tar nu över som finanschef för H&M-gruppen. Adam Karlson har arbetat inom H&M-gruppen sedan 2003, med början som business controller på inköpsavdelningen, därefter som head of controlling Greater China production, head of controlling global production baserad i Asien och head of controlling global expansion.

Samtidigt som beskedet om chefsrockaden kom rapporterade H&M för årets fjärde kvartal. Bolaget redovisade ett bättreresultat än väntat.  Bolaget lämnade även utdelningen oförändrad på 9,75 kronor, väntat var 9,68. Försäljningen under december-januari visade en ökning med 5 procent.

Omsättningen uppgick till 61 694 miljoner kronor (56 414). Den preliminära uppgiften var 61 704, vilket meddelades för ett par veckor sedan.

MISSA INTE: Källor inifrån H&M:s huvudkontor: Hon var den givna kronprinsessan

Läs mer

Helena Helmersson är doldisen som tar över H&M – men internt var hon den givna kronprinsessan

Nya dokument avslöjar – H&M ökar makten när förlusterna växer i Sellpy

Nya H&M-vd:n Helena Helmersson öppnar för minskad produktion

Läs fler artiklar
LÄS MER