Ambia köper Teknikmagasinet

TeknikmagasinetAmbiabutiker

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Handelsföretaget Ambia köper huvuddelen av prylkedjan Teknikmagasinet som försattes i konkurs i mitten av januari. Ambia betalar 41 miljoner kronor och finansierar affären genom lån. Ägarskiftet sker den 10 februari.

Det blir handelsgruppen Ambia som köper Teknikmagasinet, den välkända butikskedjan som kastade in handduken för ett par veckor sedan.

Ambia är desto mindre känt för den breda allmänheten. Men bolaget är faktiskt börsnoterat på Spotlight och äger även Apple-återförsäljaren Digital Inn samt flera andra företag inom elektronik och IT.

Teknikmagasinet blir nu en del av Ambias portfölj av bolag.

"För Ambia ser vi stora möjligheter i att utveckla Teknikmagasinet som en del i vår företagsgrupp. Vi har sedan tidigare intresserat oss för att komma närmare slutkund med det produktutbud vi har tillgång till via våra andra koncernbolag, och där passar den här kombinationen mycket väl in", säger Ambias vd Marcus Andersson.

"Vi ser också möjligheter att bygga en effektiv organisation som hanterar gruppens behov av allt från stabsfunktioner till tjänster som avser lager och logistik. Att utnyttja organisationen effektivt och att optimera varuflödet är förmodligen de två viktigaste framgångsfaktorerna", fortsätter han.

Marcus Andersson var med och grundade Ambia i småländska Vimmerby år 2011, och har haft vd-rollen sedan dess.

Ulrika Göransson, vd för Teknikmagasinet Sweden AB kommenterar:

”Detta innebär en fantastisk nystart i det påbörjade arbetet med att anpassa Teknikmagasinet till de förutsättningar som råder inom detaljhandeln idag. Övriga bolag i Ambias portfölj möjliggör synergier som kan effektivisera vår verksamhet. Vi kommer att bygga vidare på vårt tjänsteerbjudande och fortsätta att utveckla vårt produkterbjudande - för att bli den självklara destinationen för funtech och andra tekniska lifestyleprodukter. ”

I ett nytt pressmeddelande på torsdagen uppger Ambia att den del av Teknikmagasinets verksamhet som efter hyresförhandlingar väntas ingå i förvärvet omsatte 500 miljoner kronor under räkenskapsåret 2019. Det inkluderar den fysiska butiksverksamheten samt e-handeln i Sverige och Norge.

Läs mer