Sök

Digiexam-grundarens nya satsning – hjälpa “vanligt folk” att bli delägare i techbolag

DigiexamTioex technologiesfintech

Johan Hägglund. Foto: Press/Istock.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Hoppar av för att satsa på en plattform för gråhandel.

Johan Hägglund är en av grundarna bakom Digiexam, en startup som gör skolprov digitala.

En rad kända namn har genom åren investerat i hans bolag, bland annat Atomico-partnern Sophia Bendz, tidiga Spotify-investeraren Felix Hagnö samt finansmannen Sven Hagströmer. Bara för att nämna några.

Men nu har Johan Hägglund bestämt sig för att ta en "paus" från sitt bolag. 

"Bolaget är jättestabilt och vi har precis blivit lönsamma. Jag är fortfarande kvar som långsiktig ägare”, säger Johan Hägglund till Breakit.

För ett halvår sedan flyttade han även hem till Sverige från New York, där Digiexam tidigare hade ett kontor. 

Startat ett nytt företag

Istället har han nu dragit igång ett nytt företag: Tioex technologies. Det kan beskrivas som en medlemsbaserad plattform för investeringar i onoterade techbolag.

Tanken är att även “semi-professionella” investerare genom den ska få en möjlighet att bli delägare i lovande, privatägda bolag som annars kan vara svårare att få investera i. 

“Det har hänt så otroligt mycket inom techsektorn i Norden de senaste tio åren. När vi startade Digiexam visste man knappt vad en affärsängel var för något i Stockholm”, säger han och fortsätter:

“Själv har jag under åren fått massa förfrågningar på gatan och från vänner om hur man kan köpa in sig i bolaget, men det har inte funnits någon struktur för det. Det finns en begränsad möjlighet för vanliga människor att få tillgång till onoterade bolag."

Namnet Tioex (eller 10x) är en blinkning mot investerarna på riskkapitalbolagen, som enligt Johan Hägglund alltid frågar hur de ska kunna göra 10 gånger pengarna på en investering. 

På plattformen kommer det gå att köpa så kallade secondaries. Det är begagnade aktier som befintliga ägare vill sälja, till skillnad från nyemissioner då man köper nyutställda aktier i bolaget. 

“De vi köper loss aktier av kan vara grundare som kanske vill sälja av en andel, anställda vars optioner omvandlats till aktier och som vill få loss pengar, eller tidiga affärsänglar som inte har samma tidsperspektiv som bolaget när det kommer till att göra exit”, säger Johan Hägglund.

"Möjlighet för dem att casha in"

Eftersom det finns stor tillgång på kapital från privata investerare på marknaden kan det idag dröja länge innan ett techbolag till exempel går till börsen. Och en del aktieägare kanske inte vill vänta. 

Ett exempel på ett bolag med stor gråhandel är Klarna. Spotify hade också mycket aktivitet innan börsnoteringen. 

Tioex siktar dock in sig på handeln i något mindre bolag. 

“Målsättningen är i stort att demokratisera de här möjligheterna. Jag tror också att det i sin tur kommer göra det mer attraktivt för folk att starta företag. Och det ger nyckelanställda som får optioner större incitament, eftersom det skapar en möjlighet för dem att casha in istället för att sitta på aktierna i tio år”.

Affärsmodellen slipar bolaget fortfarande delvis på, men upplägget är att man tar ut en transaktionsavgift och sedan även en liten procent om bolaget vars aktier säljs utvecklas positivt.

"På så sätt måste vi också hitta bolag som vi verkligen tror på. Då blir våra incitament desamma som medlemmarnas”, säger Johan Hägglund. 

Är en jättemarknad

Breakit gjorde nyligen en stor genomgång över hur man som privatperson kan köpa aktier i ett onoterat bolag. Ett av förslagen var då att vända sig till investmentbanker som till exempel Carnegie.

Men för att få bli kund hos den typen av aktörer, och därmed få ta del av erbjudanden, krävs ofta att man har några miljoner på kontot. Och ofta rör det sig om investeringar på minst någon miljon.

På Tioex är den minsta möjliga investeringen 25.000 kronor. 

Om tio år tror Johan Hägglund att alla techbolag och startups kommer ha någon form av gråhandel.

“Det är framtiden. I USA finns det ett bolag som heter Forge global som jag tittat mycket på. De fokuserar mest på bolag som är på väg mot börsen, men på bara några år har de över en miljard dollar i handel. Gråhandeln är en jättemarknad”.

LÄS OCKSÅ: 

UNIK LISTA:  Här är techbolagen utanför börsen du kan köpa in dig i – redan idag

KARTLÄGGNING: Hemliga handeln med tech-aktier utanför börsen – allt du behöver veta

Läs mer